Vroege Vogels

Winter is niet verschoven naar maart

  •  
09-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
winter

© pixabay

Deze week is het winters, meldt onder andere NOS. Winterweer in maart kwam de laatste jaren wel vaker voor. Daarmee rijst de vraag of de winter verschuift naar maart. 

Volgens Jaco van Wezel is dit niet het geval: "Deze winter hadden we al vroeg in december een schaatsperiode en koud weer hoort gewoon bij maart. Het verschil tussen maart en de winter is wel kleiner geworden en dat versterkt waarschijnlijk het gevoel van een verschuivende winter."

Winter lijkt steeds meer op maart

Van Wezel vervolgt: "Januari en februari zijn door de klimaatverandering sterker in temperatuur gestegen dan maart. Ook in de toekomst zal juist de winter hier last van hebben. Maart gaat hierdoor steeds meer op de winter lijken, maar eigenlijk lijkt de winter steeds meer op maart."

Klimaatnormaal

De gemiddelde januaritemperatuur is in het afgelopen decennium sterk gestegen van 3,1 graden in de klimaatperiode 1981-2010 naar 3,6 graden in de periode 1991-2020. Vanaf 2000 was de gemiddelde januaritemperatuur zelfs 3,9 graden. Ook februari heeft een hogere klimaatnormaal, deze steeg van 3,3 graden naar 3,9 graden. Sinds het begin van deze eeuw was het in februari gemiddeld 4,3 graden.

Verschil tussen lente en de winter

"Maart is ook wel wat warmer geworden, maar minder dan januari en februari. In de periode 1981-2010 was het gemiddeld 6,2 graden en in de periode 1991-2020 werd het gemiddeld 6,5 graden. Opvallend is dat maart sinds de eeuwwisseling niet warmer is geworden. Van 2000 tot 2022 was het in maart gemiddeld 6,4 graden in De Bilt. Daarmee lijkt de winter wat verschoven te zijn naar maart, maar in feite is het verschil tussen de lente en de winter dus kleiner geworden."

Bron: Jaco van Wezel, Weeronline

Meer over:

winter, maart
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.