Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Werkt de importheffing voor buitenlands afval averechts?

  •  
08-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1502 keer bekeken
  •  
afval_pixabay
Volgens de organisatie Afvalvergroeners zou het betalen van een importheffing voor buitenlands afval averechts werken. Sinds 1 januari 2020 is dezee importheffing op afval van kracht. Een maatregel die door de regering ingevoerd als onderdeel van het Urgenda-pakket aan klimaatmaatregelen om in 2020 CO2-uitstoot te besparen.

Bedrijven in de afvalverwerking

Achter de organisatie zitten vier bedrijven in de afvalverwerking ARN, Attero, AVR en EEW. Volgens deze bedrijven zorgt de importheffing nu voor meer uitstoot in Europa. In het buitenland wordt dit afval nog vaak in de openlucht gestort. Daarbij komt volgens de bedrijven het zeer schadelijke broeikasgas methaan vrij. De Nederlandse afvalenergiecentrales kunnen dit afval verbranden en omzetten in energie, maar de importheffing maakt hieraan een einde omdat het voor buitenlandse bedrijven te duur wordt om hun afval in Nederland te laten verwerken, aldus de Afvalvergroeners.

TNO berekende in 2020 dat het stoppen met de energieterugwinning uit buitenlands afval door een importheffing leidt tot een jaarlijkse CO2-besparing van 108 kton binnen Nederland. Maar als we over de Nederlandse grenzen heen kijken en de additionele effecten binnen Europa meenemen dan leidt de importheffing op buitenlands afval jaarlijks tot 950 kton meer emissies op Europees niveau. "De klimaateffecten daarvan zijn globaal, dus ook voor Nederland relevant”, aldus TNO in opdracht van oa. Attero. TNO houdt in deze berekening geen rekening met eventuele beleidswijzigingen op middellange termijn in het buitenland. 

Samenwerken om minder afval te storten

Volgens de partijen moet Nederland een advies van de Verenigde Naties ter harte nemen en de importheffing schrappen. "We moeten in Europa juist samenwerken om minder afval te storten en minder afval te verwerken in afvalenergiecentrales. Door onze methaanuitstoot met 45 procent terug te dringen in 2040 kunnen we een opwarming van 0,3 graden voorkomen en daarmee de vroegtijdige dood van 255.000 mensen. Als het ministerie het alternatieve plan van de sector omarmt en de importheffing intrekt, besparen we in Nederland 0,2 megaton CO2-uitstoot en voorkomen we daarbovenop nog een 0,9 megaton CO2-uitstoot in Europa."

Op de site van Afvalvergroeners staat Nederland 1,5 miljoen ton restafval importeert, maar Nederland exporteert ook 19,5 miljoen ton andere afvalstromen. Dit kan aan de ene kant afval zijn dat gerecycled wordt in het buitenland of gevaarlijk afval dat elders verwerkt wordt. Zo is Nederland bijvoorbeeld na Frankrijk de grootste exporteur van gevaarlijk afval in Europa.

Bron: ANP en Afvalvergroeners
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

schilderes
schilderes9 jun. 2021 - 14:05

Het lijkt erop dat altijd weer nieuwe sluipwegen gevonden worden door het mensdier. Moet alles in dit kleine speldenprikje van een landje gebeuren? We worden al zowat geasfalteerd en de lucht is dik van de smerigheid. Laten we zorgen dat andere landen ook hun maatregelen tot vergroening leveren. Maar alles gaat te langzaam. Ik ben bang. Het mensdier is het eigenlijk niet waard de Aarde te beërven.

Math Oehlen
Math Oehlen9 jun. 2021 - 9:30

Er is geen sprake van een importheffing. Er is sprake van een Afvalbelasting die jij en ik ook betalen in eigen land. En die wordt ook toegepast op geïmporteerd afval. Doel: aanzetten tot minder verbranding en meer afvalscheiding. Waarom zou dat voor Nederlanders gelden en niet voor afvalmakende Britten? Dat de heffing werkt blijkt uit het feit dat in de UK in 2020 aanmerkelijk meer eigen afval is verwerkt. Niet op stortplaatsen, maar in de snel groeiende verbrandingssector. Gek dat het milieuargument wordt gebruikt om vooral de rendementen van private equities op peil te houden. En om andere landen te stimuleren om zo min mogelijk eigen infrastructuur op te bouwen. En om rechtsongelijkheid te creëren tussen Nederlandse en buitenlandse consumenten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.