Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waarom er dit jaar minder vogels uit het Noorden lijken te trekken

  •  
15-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
witkopstaartmees-annie-keizer

© Witkopstaartmees - Fotograaf: Annie Keizer

Niet elke winter kun je dezelfde trekvogels verwachten. Zo ook dit jaar. Vorig jaar zagen we nog grote groepen appelvinken, die zich nu niet in grote getale laten zien. Ook de barmsijzen, twee jaar geleden nog een graag geziene wintergast, zijn dit jaar nauwelijks te vinden. Echte invasies uit het noorden lijken uit te blijven. Wat is er aan de hand?

Wat is reden voor vertrek?

Hoe dichter vogels bij hun broedplek blijven hoe sneller ze weer terug zijn als het nieuwe broedseizoen aanbreekt. Dit is voordelig, omdat de beste broedplekken niet oneindig zijn en hier vaak geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Het is dus niet slim om zomaar van je broedgebied weg te trekken. De meeste vogels doen dit als het echt niet anders kan. Watervogels doen dit bijvoorbeeld pas als de wateren dichtvriezen. En ook de witkopstaartmezen, barmsijzen en pestvogels, alle soorten waar we de afgelopen jaren af en toe grote groepen van zagen in Nederland, zullen niet direct afzakken als er nog genoeg te eten is in hun eigen land.

Warme winter

Men denkt de extreem zachte winter waar we nu inzitten, waarbij de temperatuur vaak boven de 10 graten uitkomt, deels een verklaring is voor het wegblijven van kenmerkende soorten uit Scandinavië. Ook de cycli die de populaties doormaken hebben hier een invloed op. In een jaar van grote aantallen, door een winter/voorjaar met veel voedsel, wordt er zoveel gegeten dat het jaar daarna weer voedselgebrek kan ontstaan. De oorzaak hiervan zijn cycli in vooral het aanbod van zaden van naaldbomen (fijnspar, berk vooral) en bessen (Lijsterbes, in het geval van pestvogels). Deze cycli en het voedselaanbod in de herfst en winter bepalen invasies. Een zachte winter is dus niet de enige reden voor het uitblijven van invasies.
Grote barmsijs

© Grote barmsijs - Fotograaf: Andres

Sommigen blijven

Het uitblijven van bepaalde soorten, kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat andere vogels wél blijven. Insecteneters als cetti’s zangers en graszangers blijven bij aanhoudende zachte winters steeds vaker hangen in onze regio. Dat geldt ook voor kievieten en zelfs voor ijsvogels is een zachte winter gunstig. Ook zijn er dit jaar grote invasies van gaaien en pimpelmezen geteld, als gevolg van veel broedsucces

gaai_pieterbj_RS

Gaai

© Pieterbj

Tuinvogeltelling

Tijdens de tuinvogeltelling, die dit jaar op 24-26 januari zal plaatsvinden, wordt hopelijk meer duidelijk over de vogelsoorten die deze winter ons land bezoeken. Tot die tijd kan het weer nog omslaan, wat de huidige stand van de vogelpopulaties nog kan beïnvloeden.

Bron: NatureToday, Vogelbescherming Nederland

Meer over:

winter, vogeltrek
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor