Vroege Vogels

Vooral reeën en hazen steeds vaker illegaal afgeschoten

theme-icon
Natuur
  •    •  
24-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2661 keer bekeken
  •  
reehaas

Ree en haas

© Fotograaf o.w.zijlstra

Het illegaal afschieten van dieren komt steeds vaker voor in Nederland. 9 op de 10 natuurtoezichthouders zegt in de afgelopen twee jaar wildstroperij te hebben geconstateerd, bijna de helft zelfs meerdere keren. Dat blijkt uit een enquête van het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau (Omroep WNL) onder tientallen leden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht. Groene boa’s geven aan dat vooral reeën en hazen slachtoffer zijn van stropers.

60 procent van de toezichthouders heeft de indruk dat stroperij in de afgelopen jaren is toegenomen. Meer dan de helft denkt dat dat komt doordat de pakkans te laag is. Volgens maar liefst 90 procent is er onvoldoende capaciteit om te handhaven op wildstroperij.

Cijfers van Staatsbosbeheer, opgevraagd door Het Misdaadbureau, bevestigen dat stropers er vaak als een haas vandoor gaan. In alleen al de gebieden van Staatsbosbeheer is in 2022 bijna 100 keer stroperij geconstateerd, slechts één keer werd proces-verbaal opgemaakt en vier keer een waarschuwing gegeven.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

stroperij
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Pethom
Pethom24 mrt. 2023 - 12:00

Ree en Haas. Hiermee is volgens mij weer bewezen dat Nederland een land is van regels en niet van handhaven. Er komen steeds meer regels bij terwijl wordt verzuimd capaciteit vrij te maken voor handhaving. Je ziet dat in de volledige breedte van de regelgeving.

1 Reactie
addewaard
addewaard24 mrt. 2023 - 12:59

Helemaal met u eens. Slechts één keer werd proces-verbaal opgemaakt en vier keer een waarschuwing gegeven. Dat is toch een lachertje - denk je dat stropers onder de indruk zijn van een waarschuwing. Inderdaad meer capaciteit voor handhaving en gelijk voor de rechter - flink straffen! (hoge gelboetes of een half jaar cel, ik noem maar wat.