Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verwijder Deltawerken voor een veiliger Zeeland

theme-icon
Natuur
  •    •  
08-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8085 keer bekeken
  •  
Storm Westermeerdijk

© CReuvers

Op lange termijn gaan de Deltawerken Zeeland niet adequaat beschermen tegen overstromingen. Alleen door de invloed van de zee toe te laten nemen houden we de provincie droog. Dat is de kernboodschap van kustecoloog Jim van Belzen en zijn team. Mogelijk winnen ze 12 oktober de prestigieuze Eo Wijersprijsvraag met hun idee.

Deltawerken na watersnoodramp

1953 is een jaar dat in het collectieve geheugen van de Zeeuw gegrift staat. In dat jaar braken tijdens een storm veel dijken door, waardoor bijna 2000 Nederlanders het lieven lieten. De watersnoodramp was de aanleiding voor het Deltaplan, waarbij zeearmen werden afgesloten en dijken werden verzwaard. De grootste en beroemdste van deze Deltawerken is de Oosterscheldekering, een 9 kilometer lange stormvloedkering die bij dreigend hoogwater de Oosterschelde afsluit. Alles werd gedaan om de zee niet nog eens het land binnen te laten dringen.

Op korte termijn effectief, op lange termijn problematisch

De Oosterscheldekering werkt op korte termijn goed om het achterland vrij van overstromingen te houden, maar op lange termijn dient zich een probleem op. De kering remt de getijdenwerking, waardoor er te weinig energie in het water zit om zand en slib landinwaarts te transporteren. Gevolg is dat het land niet meer van nature opslibt, en daarmee niet samen met de zeespiegelstijging verhoogd wordt.

Daarom worden in de Oosterschelde nu zandsuppleties gedaan om het land kunstmatig te hogen. “Ik denk dat we die oplossingsstrategie moeten doorbreken door terug te gaan naar technologie die meewerkt met de natuur, in plaats van tegen de natuur”, vertelt van Belzen.

Jim van Belzen

Kustecoloog Jim van Belzen

© Gert Elbertsen

Neem de Zeeuw mee in ingrijpende veranderingen

Eén van de oplossingen is om de Oosterscheldekering te verwijderen, zodat de oevers van de Oosterschelde weer van nature ophogen. Op deze plekken ontstaan dan weer schorren, ook wel kwelders of zoutmoerassen genoemd. Deze gebieden remmen de golfslag, een andere factor die het achterland veiliger houdt tegen de stijgende zeespiegel.

De Zeeuw staat bekend om zijn strijd tegen het water. “Dit soort ideeën sluiten niet goed aan bij de gedachten van de meeste Zeeuwen”, vertelt van Belzen. Daarom moet je volgens van Belzen dit soort plannen niet alleen aan de tekentafel maken, maar ook vooral met de Zeeuw zelf: “Het gaat eigenlijk om bruggen bouwen tussen mens en natuur en mensen onderling”.

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

deltawerken, oosterschelde, oosterscheldekering, zeeland, zee, noordzee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Idco Duijnhouwer
Idco Duijnhouwer10 okt. 2023 - 6:44

Denk dat hier nog een stap voorkomt: https://youtu.be/nK7B3WO60pY En natuurlijk Zeeuwen nu betrekken, het gaat om hun toekomst!

E.Dieleman
E.Dieleman10 okt. 2023 - 6:02

Deze bioloog heeft iig het lef om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Je kunt vanalles roepen om dit plan onderuit te schoppen maar daar los je het probleem, dat de keerring niet toekomst bestendig is, niet mee op. Ik vind het een goed idee om samen met belanghebbenden te kijken naar andere mogelijkheden. Misschien zitten daar originele ideeën tussen. Er moet iig iets gebeuren want anders zijn in de nabije toekomst de gevolgen en kosten veel hoger dan de hieronder genoemde! N.B. De westerschelde heeft ook geen keerring dus het kan wel.

GerardSchol
GerardSchol9 okt. 2023 - 19:16

De deltawerken verdwijnen vanzelf wel.

wouter45
wouter459 okt. 2023 - 15:22

Wat een onzinnig idee van deze kustecoloog. Hij vergeet voor het gemak dat er dan honderden kilometers dijk moeten worden opgehoogd of moeten we de boel maar gewoon laten overstromen?

Robvp
Robvp9 okt. 2023 - 4:00

Interessante gedachtengang maar wat doen we met het verhoogde risico op hogere waterstanden in het achterland? Bij een dijk toetsing/verbetering draait vrijwel alles om de hoogte van de buitenwaterstand, zowel voor stabiliteit als piping en een toename van deze waterstand (wat zonder Deltawerken zeker een veel hoger risico is door instromend water plus het opstuwen van het water dat door de rivier wordt afgevoerd) betekent een verhoogd inundatie risico en daarmee hogere kosten/meer overlast bij de dijkversterking (grotere bermen / damwanden etc). Deel die prijs aub pas uit als er ook geotechnisch naar de consequenties gekeken is.

1 Reactie
J. A. Aardbij
J. A. Aardbij9 okt. 2023 - 9:07

Hoe vaak wandelt de tekentafel-ecoloog zelf langs de Oosterschelde? Drie weken geleden nog hebben we ons verbaasd. "Zouden ze zijn vergeten de kering dicht te doen?" Twee dagen achter elkaar sloeg het water bij Tholen met vloed en harde wind tot ver op de dijk. Prachtig gezicht en enorm spectaculair, dat wel.

Pookey9
Pookey98 okt. 2023 - 22:20

Wel een beetje kort door de bocht. Eigenlijk wordt er gezegd, laat de boel maar overstromen zodat het land op kan slibben. Er wonen een heleboel mensen daar. Laten we eerst maar eens kijken hoe lang het duurt voor de hedwigepolder op slibt. Wellicht moeten we dit beetje bij beetje realiseren en niet direct het hele Oosterschelde gebied. Verder ben ik het wel eens met dat de natuur voor ons het werk zou kunnen doen. Maar haal dat maar eens uit het boerenverstand waar inpolderen haaks staat op ontpolderen.