Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege Vogels gaat over de grens

  •  
27-12-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
289 keer bekeken
  •  
wereldluisteraars
Zo nu en dan krijgen we bij Vroege Vogels berichten binnen van mensen die vanuit het buitenland Vroege Vogels volgen. Van Noorwegen tot Australië, op de meest uiteenlopende plekken op aarde wordt er geklikt, gekeken en geluisterd. Wie zijn deze mensen, en wat maken ze daar voor bijzonders mee in de natuur? Zij mogen onze speciale radio-uitzending samenstellen en zijn verspreid over de hele uitzending te horen:

Stan van Lommel - Zelen - België

We hebben veel volgers in België, zo ook de dertienjarige Stan van Lommel. Hij is sinds het begin van de coronacrisis verzot op de natuur. Toen de eerste lockdown begon nam zijn vader hem mee naar het bos in de buurt. Hij zag reeën en wilde telkens terug om te kijken hoe het ze verging. Inmiddels reist hij met zijn opa heel België door om de natuur te bekijken én te fotograferen. Klapeksters, zwarte ooievaars, bevers en slechtvalken. En als kers op de taart broedde er een rode wouw vlakbij zijn huis, een unieke gebeurtenis in België. 
WhatsApp Image 2020-12-23 at 10.21.53 (1)

© Stan van Lommel

Suzette Flantua - Bergen - Noorwegen

Suzette Flantua woont sinds een paar jaar in Bergen, Noorwegen. Ze haalt haar hart hier op want de natuur is er prachtig. Jan van Genten, zee-arenden en de nationale vogel van Noorwegen die overal opduikt: de waterspreeuw. Dit kleine vogeltje jaagt door onder water over de bodem te lopen. Suzette geniet vooral van de prachtige zang van deze vogel. In Nederland wordt hij zelden gezien, al lijken er afgelopen jaren wel wat meer waarnemingen te zijn.
waterspreeuw_dennisspronks

© dennisspronks

Naomi van den Berg - Cambridge - Verenigd Koninkrijk

Na een studie Bos en Natuurbeheer in Wageningen belande Naomi van den Berg dit jaar in Cambridge. Ze doet hier onderzoek naar het sociale leven van bacteriën, wat volgens haar spannender is dan ons sociale leven op dit moment. Ook beheert ze de bijenkast op de campus, die sinds haar komst last heeft van een parasiet, waar ze toevallig ook gespecialiseerd in is. De campus doet haar denken aan Harry Potter: kasteelachtige gebouwen waar de klimop weeldig groeit. Het verschilt per faculteit hoe ze met de natuur omgaan. Op sommige faculteiten moet het omliggende grasveld zo netjes blijven, dat alleen professoren er overheen mogen lopen.
WhatsApp Image 2020-12-23 at 11.49.54

© Naomi van den Berg

Eric van Wijnen - Berlijn - Duitsland

Eric woont al een paar jaar in Berlijn. Hij luistert al jaren af en aan naar Vroege Vogels, dus waarom niet vanuit de Duitse hoofdstad? De stad zit vol met natuur. Dassen worden regelmatig in de straat gezien, en ook de vos schuwt zijn tuin niet. Ook volkstuinen zitten overal door de stad verspreid. Mensen zijn sterk verbonden met de natuur, en die komt soms wel akelig dichtbij. Er leven 4000 wilde zwijnen in de stad en dat levert soms vreemde situaties op: zoals afgelopen zomer toen onderstaand bericht over het internet vloog.

Paul van der Hijden - Bangkok - Thailand

Midden in het centrum van Bangkok, de hoofdstad van Thailand, woont Paul van der Hijden al meer dan 10 jaar. Vanwege het tijdsverschil luistert hij niet zondagochtend, maar zondagmiddag naar Vroege Vogels radio en geniet dan van de fijne muziek en de reportages. Er is weinig natuur in de stad, maar hij kijkt uit op een bomenreeks en ziet af en toe een eekhoorn. Er is helaas veel luchtvervuiling door onder andere bustours voor de toeristen en miljoenen houtskoolvuurtjes, maar in coronatijd is de lucht schoner omdat er minder toeristen komen.
Paul van der Hijden bij een vijvertje in Bangkok

© Rob de Vos

Lia Avis - Bonaire

Mangrove-redder Lia Avis is dit jaar naar Bonaire vertrokken, omdat haar man als gepensioneerd arts daar ging helpen bij de coronacrisis. Ze blijven nog een paar maanden. Lia is vogelaar en gepassioneerd vrijwilliger bij de Mangrove Maniacs: een fanatieke club mensen die zich inzetten voor het behoud en herstel van mangrovebossen. Wekelijks staat zij diep in de modder en ziet ze prachtige natuur. 
De Mangrove Maniacs aan het werk in Bonaire

© Wim Avis

Christine Samsom - Suriname

Milieuactivist Christine Samsom woont al sinds 1971 in het prachtige Suriname, waar ze zich met heel haar hart inzet voor natuurbescherming. Ze is lid van een organisatie die Opete heet, wat de Surinaamse naam is voor een gierensoort. Gieren zien en ruiken dode dieren en afval van grote afstand. Net als de gier zoekt Opete naar misstanden (vervuiling) in de natuur en ruimt het op. Een van de onderwerpen waar Opete zich mee bezighoudt, is afval op straat.
Christine op haar balkon

© Jozua Roman

Terry van Niekerk - Panama

Terry van Niekerk vertrok 21 jaar geleden naar Panama, waar ze met haar partner een coffeefarm heeft en cottages verhuurt. Ze wonen in de nevelwouden, die gevuld zijn met prachtige vogels, die ze graag observeert als vogelaar. In de bossen komt ze soms bladsnijdermieren tegen, die bekendstaan om de bladeren die ze vervoeren naar hun mierennest.
Terry op het terras

© Terry van Niekerk Tinamou cottage Boquete Panama

Willem-Albert Toose - Accra - Ghana

De grote wilde tuin van Willem-Albert Toose in Accra, Ghana, is heel populair onder verschillende dieren. Hij krijgt regelmatig bezoek van mooie vogels in de tuin, zoals een ijsvogel, een bananeneter en een reiger. Hij ziet dat Ghanezen niet echt om het milieu geven. Afval wordt op straat gegooid en hoopt zich op tijdens regenval.
Willem-Albert Toose in zijn tuin in Accra, Ghana

© Willem-Albert Toose

Ankie en Antonie de Kemp - Benin

Ankie en Antonie de Kemp wonen sinds een paar jaar in de grootste stad van Benin: Cotonou. Het ligt in West-Afrika, naast Nigeria. Van het zuiden, bij de zee, tot het noorden, dichtbij de woestijn, zijn verschillende klimaten en biotopen te vinden. Je kunt er veel trekvogels zien die we ook in Nederland tegenkomen, maar er leven ook veel soorten die je in Nederland nooit zult zien. 
Pracht-glansspreeuw

Pracht-glansspreeuw

© Antonie de Kemp

Corry Blok - Pyreneeën - Frankrijk

20160128_103749

Corry woont in het 'Toscane van Frankrijk'

© Corry Blok

Tot haar 21e is woonde Corry Blok in Naarden. Nu verblijft ze al tijden in de Franse Pyreneeën. Haar vader handelde in kolen, en deed dit voor voor de familie Hoetmer die generaties lang in het Naardermeer woonden. Een speciale band heeft ze dus met het Naardermeer en Stadzigt. Eén herinnering staat haar nog levendig voor de geest: haar vader die tijdens kerst met zijn vrachtwagen vast kwam te zitten in de sneeuw. 

Meer over:

buitenland
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor