Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mangrove Maniakken in Bonaire

  •  
27-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
407 keer bekeken
  •  
Mangrove Maniacs

Mangrove Maniacs aan het werk

© Lia Avis

Vanuit Bonaire is zondag Lia Avis te horen. Zij heeft voor Vroege Vogels een natuurmonoloog gemaakt terwijl ze aan de slag gaat voor de Mangrove Maniacs. Een groep natuurbeschermers, die probeert het kwetsbare mangrovebos op het eiland te redden. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de boot varen ze regelmatig naar verschillende plekken binnen het Bonaire National Marine Park, waar deze mangrove groeit. De ‘Maniacs’ werken aan het herstel van dit bos, onder meer met de aanplant van zaailingen.
Varen door Mangrove

Varen door Mangrove

© Lia Avis

Bedreigd

De mangrovebossen op Bonaire worden onder andere bedreigd door de slechte watercirculatie, als gevolg van het dichtslibben en dichtgroeien van kanaaltjes. Een relatief nieuwe bedreiging voor het mangrovebos is sargassum, een soort zeewier dat in bepaalde periodes van het jaar, in grote hoeveelheden aanspoelt op de kust van Bonaire.

Rood en zwart

Wereldwijd komen er zo’n 70 soorten mangrove voor. Op Bonaire gaat het onder meer om rode mangrove (Rhizophora mangle), witte mangrove (Laguncularia racemosa) en zwarte mangrove (Avicennia germinans). Deze soorten kunnen zowel in zout water als brak water groeien. Deze mangrovebossen op Bonaire zijn naar schatting 850 jaar oud. Het belang van deze bossen is allereerst het beschermen van de kust. Verder vormen de mangroves een belangrijke kraamkamer voor verschillende soorten vis.

De Mangrove Maniacs zijn dit jaar op plek 10 geëindigd in de duurzame top 100 van Dagblad Trouw. Meer informatie over dit initiatief is hier te vinden. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.