Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veldkrekel: je hoort hem wel maar je ziet hem niet

  •    •  
16-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1426 keer bekeken
  •  
veldkrekelvrouw_FransBouma

Veldkrekel vrouwtje

© Frans Bouma

Het is een lastig beestje om te vinden: de veldkrekel. Omdat hij dit jaar insect van het jaar is geworden moest het er toch van komen. Samen met experts van Naturalis Aglaia Bouma en Jan Wieringa reizen we naar de Loonse en Drunense duinen, op zoek naar deze mysterieuze lawaaimaker.

Rituele dans

"Het lijkt inderdaad een soort rituele dans", zegt Maurice Leede, presentator en ambassadeur van de veldkrekel. Hij staat op een afstandje te kijken hoe Bouma en Wieringa met wijzende vinger door het veldje stappen. "Ik heb hem zelf ook nog nooit in het echt gezien. Je hoort hem wel vaak, maar je ziet hem niet." Je kunt door samen de richting van het geluid aan te wijzen wel zijn holletje vinden. Als je hem daaruit pest met een grassprietje kun je het mannetje wel vinden.

veldkrekelman_FransBouma

Veldkrekel man

© Frans Bouma

Vrouwtje

Na een tijdje te zoeken naar het holletje stuiten we ineens op een veldkrekel. Elmar Veerman, die mee mocht omdat hij uit alle stemmers de prijs had gewonnen, zag haar als eerst. Het is een vrouwtje! Waarschijnlijk is ze op het geluid van het mannetje afgekomen, want nu zit ze met haar legboor eitjes te leggen in de grond.

Wanneer ze klaar is, pakt Bouma het vrouwtje op. "Kijk, hier in het onderste deel van de poot, zit het oor. Daarmee moet ze goed kunnen horen om op de mannetjes af te komen." Later op de middag vinden ze ook een mannetje bij zijn holletje. Een geslaagde middag dus.

IMG_3046

Maurice Leede, Frans Bouma, Jan Wieringa, Elmar Veerman en Aglaia Bouma wijzen trots naar de veldkrekel die ze net hebben gevonden

© Pleun Aarts

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.