Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Unieke transformatie van dijk naar duin

theme-icon
Natuur
  •    •  
22-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2314 keer bekeken
  •  

Tien jaar geleden was het nog de hoogste dijk van Nederland, nu is dit het nieuwste duingebied. De Hondsbossche Zeewering is een uniek stuk natuur dat Noord-Holland moet beschermen tegen de zee. Met de komst van de duinen is deze plek veranderd, maar er is ook veel nieuws voor teruggekomen.  

Een dijk tussen de duinen

Hondsbossche Zeewering was, of is want feitelijk ligt hij er nog, een 5,5 km lange dijk tussen Petten en Camperduin (Schoorl). Boven de Schoorlse Duinen hielden de duinen op om boven Petten weer verder te gaan. Dat was al honderden jaren zo.

De dijk die er lag, was al rond 1870 aangelegd. Telkens is hij versterkt en verhoogd en werd zo met 11,5 meter boven NAP zelfs de hoogste dijk van Nederland. Maar in 2003 bleek het ook een zwakke schakel in de kustverdediging.

Dan maar zand

Ze moesten de zeewering verhogen en verbreden. Uiteindelijk kwam het idee om de dijk niet te versterken, maar een heel nieuw duingebied aan te leggen voor de dijk. Een nieuw strand met nieuwe duinen om het land tegen de zee te beschermen.

In 2013 startte de werkzaamheden en kwam er zo’n 30 miljoen kubieke meter zand voor de dijk te liggen. Uniek op wereldschaal: duinen helemaal gemaakt door mensen. Het streepje op de kaart dat de duinen onderbrak, bestaat er niet langer.

Beschermen en meer natuur

De duinheuvels zijn inmiddels hoger dan de oude zeedijk. Hier vind je al talloze soorten. Van rugstreeppadden tot zandhagedissen, typische duinflora als zeeraket en zeedistel, en veel vogels als roodborsttapuiten en de kneu.  

Kijk zaterdag 23 september 2023 naar de uitzending over de Hondsbossche Zeewering om 19.15 uur op NPO 2!

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

hondsbossche zeewering, strand, duinen, schoorl, petten, dijk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.