Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tweede menselijke besmetting van vogelgriep via koeien

  •    •  
23-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
koeienindewei

Koeien in het weiland

© Fotograaf Jeanet1

Minder dan twee maanden na een eerste geval is een tweede persoon in de Verenigde Staten besmet met vogelgriep. Het virus verspreidt zich massaal onder koeien in de VS. Dat melden Amerikaanse gezondheidsautoriteiten. De risicobeoordeling voor de Amerikaanse bevolking blijft 'laag'.

De persoon in kwestie werkt op een boerderij waar koeien besmet zijn met het H5N1-virus, in de noordelijke staat Michigan, aldus de gezondheidsdienst CDC. Een eerste geval werd begin april in Texas vastgesteld. Volgens het CDC ging het toen waarschijnlijk om het eerste wereldwijde geval van vogelgriepbesmetting via een koe. Beide patiënten vertoonden alleen symptomen aan de ogen.

Vogelgriep bij mens zelfdzaam

Een eerste geval van vogelgriep bij mensen werd al eerder in de VS ontdekt, in 2022 in Colorado, maar toen ging het om een ​​infectie door pluimvee.

Gevallen van vogelgriep bij mensen blijven zeldzaam, en er is vooralsnog geen bewijs voor overdracht van mens op mens. Wetenschappers vrezen echter dat een hoge circulatie tot een mutatie van het virus zou kunnen leiden, waardoor het wel van mens op mens zou kunnen overgaan.

Bron: ANP

Meer over:

vogelgriep
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.