Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

TV: gladde slang en stelende meeuwen

1 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Gladde_slang_door_Paulcools_01.jpg

© Fotograaf: PaulCools

Deze week in Vroege Vogels TV: unieke beelden van de gladde slang, de onzichtbaarste slang van Nederland. Verder krijsende en stelende meeuwen in Leiden en een doodstille maar uiterst zeldzame waterroofkever in Zuidwest-Drenthe. In de rubriek Onverwachte Natuur: muurplanten in de Vinex-wijk.
Krijsende meeuwen die de ochtendrust verstoren en broedende meeuwen op je dakkapel; niet iedereen is daarvan gecharmeerd. Steden als Leiden, Alkmaar en Haarlem ervaren voldoende overlast om tot maatregelen over te gaan. Maar hebben die wel zin? Meeuwenonderzoeker Kees Camphuysen heeft z’n twijfels. Zijn oplossing: de meeuwen-etterbakkies uit de kolonie halen en elders huisvesten. Menno onderzoekt de meeuwenoverlast in zijn hometown Leiden. 
Van de drie slangen die we in ons land hebben - adder, ringslang en gladde slang – is die laatste het moeilijkst op te sporen. In Noord-Brabant wordt al sinds 2006 gewerkt om een beter leefgebied voor de gladde slang de creëren. Door deze reptielen te zenderen en DNA-monsters te nemen, hoopt bioloog Domin Dalessi meer over de gladde slang te weten te komen. Vroege Vogels was erbij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.