Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meeuwenoverlast in Leiden

3 okt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
patatmeeuw.jpg
Krijsende meeuwen die de ochtendrust verstoren. Broedende meeuwen op je dakkapel. Meeuwen die etensresten op straat vinden of uit je hand pikken. Steden als Leiden, Alkmaar en Haarlem hebben al enkele jaren flinke overlast van meeuwen.
Leiden heeft in deze strijd al ondergrondse afvalcontainers geïnstalleerd. Oud-stadsbioloog van Leiden, Frits van der Sluis, deed jarenlang onderzoek naar maatregelen om de overlast tegen te gaan. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld eieren van broedende meeuwen gaan vervangen voor nepeieren. 'De vraag is of dat gaat helpen,' zegt meeuwenonderzoeker Kees Camphuysen van het NIOZ , het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. De vogels blijven gewoon op die nepeieren zitten, volgens hem.
Onderzoek van Camphuysen met zenders laat zien dat meeuwen grote afstanden vliegen om hun kostje bij elkaar te snaaien. Zo zijn er meeuwen die broeden op Texel, maar iedere dag naar Alkmaar vliegen om daar op de markt de restjes op te ruimen. Ook ziet hij dat er binnen een kolonie soms meeuwen-etterbakkies zitten. Door die te verplaatsen is het probleem vaak al opgelost.
De kleine mantelmeeuw vliegt makkelijk vanuit Leiden naar zee om daar achter visserskotters aan te vliegen om zich tegoed te doen aan bijvangsten die overboord worden gezet. Als straks alle bijvangsten per 1 januari 2017 aan land gebracht moeten worden, zal dat beeld waarschijnlijk ook gaan veranderen, denkt Frits van der Sluis.
Meeuwen die de stad als woonplaats kiezen is een trend die in veel kustgebieden bestaat sinds de jaren 80. Predatie van nesten door vossen begon toen toe te nemen en meeuwen zochten hun toevlucht steeds meer in de stad. In Leiden zitten nu zo'n 400 nesten verspreid over de hele stad. Een derde van de meeuwen zijn zilvermeeuwen en twee derde is kleine mantelmeeuw. Dat beeld was tot enkele jaren geleden omgekeerd. Ook landelijk zie je dit beeld. Wat de verklaring is voor deze ommekeer is niet bekend. 

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.