Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gladde slang rukt op

3 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gladde-slang
Het is Vroege Vogels TV gelukt om de onzichtbaarste slang van Nederland te filmen: de gladde slang. In Noord-Brabant wordt al jaren hard gewerkt om het zeldzame reptiel te helpen. Met succes.
Van de drie slangen die we in ons land hebben - adder, ringslang en gladde slang – is die laatste het moeilijkst op te sporen. Deze slang van de zandgronden leeft vooral op de Veluwe, in Drenthe en in de zand-natuurgebieden in Noord-Brabant. In die laatste provincie wordt al sinds 2006 gewerkt om een beter leefgebied voor de gladde slang de creëren. Met succes, want in verschillende natuurgebieden zijn de aantallen van de gladde slang toegenomen.
Er is nog veel onbekend over de gladde slang: hoe hij leeft, wat ie eet en hoe de slang zijn leefgebied gebruikt. Bioloog Domin Dalessi doet al drie jaar promotieonderzoek naar de gladde slang, met name in natuurgebied de Groote Peel. Met zenderonderzoek wil hij meer te weten komen over het leefgebied van de gladde slang. Ook neemt hij DNA-monsters van de slangen die hij vangt om meer te weten te komen over de genetische variatie. Zo hoopt hij er achter te komen of populaties gladde slangen met elkaar in contact zijn. Daarnaast verzamelt Domin alles wat met de gladde slang te maken heeft, van uitgebraakte prooien tot uitwerpselen.

Meer over:

gladde slang

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar