Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Onverwachte natuur: muurplanten in Vinex-wijk

3 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
varen_03.jpg
In de Vinex-wijk Vathorst in Amersfoort groeien bijzondere muurplanten langs de kade. In oude steden als Amsterdam of Delft zie je zoiets vaker, maar dat deze planten nu ook te vinden zijn op de jonge kades van Vathorst is heel onverwacht.
Tijdens de aanleg van de wijk aan het begin van deze eeuw is speciale, kalkrijke mortel gebruikt. Op die manier is geprobeerd rekening te houden met de muurplanten, maar de eerste begroeiing werd pas 20 tot 30 jaar na de bouw verwacht. Daarom is het opmerkelijk dat er nu al soorten als tongvaren en mannetjesvaren groeien, aldus Joop de Wilde van de KNNV , Vereniging voor veldbiologie. .
Opvallend is dat in het ene deel van de wijk de muurplanten veel beter groeien dan in het andere. Joop de Wilde denkt dat dit voornamelijk te maken heeft met de voedselrijkdom van het water. In het eerste geval stroomt het regenwater namelijk meteen van de straat naar de gracht, terwijl in het andere geval er een stuk gras tussen de straat en de gracht ligt. Het regenwater wordt hier verrijkt door de grond en het gras. Muurplanten houden niet van zulk voedselrijk water en groeien op deze locatie dus veel minder uitbundig.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.