Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tuincentra belangrijke bron van verspreiding exotische mieren

  •    •  
06-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1569 keer bekeken
  •  
mieren

Mediterrane draaigatjes.

© Jinze Noordijk

Exotische mieren komen door middel van de import van tuinplanten in heel Nederland terecht. Dat concludeert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten, die twee jaar lang op meer dan honderd tuincentra zocht naar mieren in plantenbakken. Tweeëntwintig van de achtendertig soorten die hij vond komen oorspronkelijk niet voor in Nederland. Acht soorten bleken zelfs nieuw te zijn voor Nederland. Verslaggever Merlijn Scheiders stuit met Jinze op een problematische uitheemse mierensoort; het mediterrane draaigatje. 

Aantrekkelijk voor exotische mieren

Veel van deze exotische mieren komen oorspronkelijk uit het mediterrane gebied. Het warmer wordende klimaat én het feit dat steden sowieso altijd wat warmer zijn zorgt ervoor dat sommige van deze soorten zich prima redden in Nederland. Bepaalde soorten doen het zo goed dat ze inheemse mieren verdringen en voor overlast zorgen. De drie meest problematische soorten die Jinze aantrof in tuincentra zijn de plaagmier, Argentijnse mier en het mediterrane draaigatje. 

Jinze Noordijk

© Merlijn Schneiders

Superkolonies geven overlast

Gemene deler van deze drie soorten is het hebben van superkolonies. In een superkolonie worden de jonge koninginnen, die normaal elders een nieuwe kolonie stichten, onderdeel van de moederkolonie. Eerder bezochten wij al een superkolonie van het mediterrane draaigatje met een lengte van 120 meter. Zo’n superkolonie kan voor behoorlijk wat overlast zorgen. Jinze: “Die beesten komen overal; ze komen je stopcontact uit, lopen over de luier van je baby, in je GFT-bak, langs de verwarmingsbuis op zolder, overal zijn ze dan”. Zonde vindt Jinze, omdat deze mieren het imago van de inheemse mier bezoedelen. 

En wat nu?

Nu duidelijk is dat tuincentra belangrijke bronnen van verspreiding van exotische mieren zijn, is het volgens Jinze zaak na te gaan denken over beleid. Bestrijding van exotische mieren is namelijk mogelijk, maar zolang de aanvoer vanuit potplanten niet stopt is het dweilen met de kraan open. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.