Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mediterraan draaigatje rukt op

  •  
08-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
351 keer bekeken
  •  
mediteraandraaigatje
Het mediterraan draaigatje is een exotische mier. En sinds 2013 komt het dier in Nederland voor. Sindsdien breidt het 'gatje' zich uit. Op zeker acht plekken zijn er nu al flinke kolonies van deze mediterrane mier gevonden.
Drie jaar geleden ging Jeannette Parramore naar de plek waar het allemaal begon. In Wageningen. Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten woont daar en ontdekte de voor Nederland nieuwe soort.
De kolonie van het mediterraan draaigatje ( Tapinoma nigerrimum ) in Wageningen bevindt zich onder een stoep en in de daaraan grenzende muurtjes van tuinen. De soort vertoont alle kenmerken die andere invasieve mieren ook hebben.

Superkolonie van mieren

De exotische miet is bestand tegen verstoring en kan daardoor dicht bij de mens leven. Dat vergroot de kans dat de mier in een andere gebied wordt geïntroduceerd. Bovendien zijn er veel eierleggende koninginnen die bij elkaar in een kolonie kunnen leven en is er geen agressie tussen werksters die van verschillende koninginnen afstammen. Hierdoor kunnen ze lokaal flinke dichtheden bereiken en ontstaat een superkolonie. De aangetroffen kolonie bevindt zich over een lengte van ruim 120 meter!
Voor meer informatie:  Download de pdf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.