Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Trots van De Mieden: de zeldzame groene glazenmaker

  •    •  
14-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
959 keer bekeken
  •  

De groene glazenmaker is de trots van de beheerders van De Mieden. Het is een grote libel waarvan de vrouwtjes volledig groen zijn en de mannetjes ook deels blauw. In natuurgebied De Mieden bevindt zich een grote populatie van deze zeldzame soort. De piek van de vliegtijd ligt in augustus, maar ook tijdens het bezoek van Vroege Vogels aan De Mieden zullen ze nog actief zijn. Boswachter Gjerryt Hoekstra van Staatsbosbeheer inventariseert elk jaar de groene glazenmaker. Hij gaat met ons op pad.

Krabbenscheer

Groene glazenmakers zijn volledig afhankelijk voor hun voortplanting van krabbenscheer. Dit is een waterplant met stekelige, zwaardvormige bladeren die boven het water uitsteken. De groene glazenmaker legt haar eitjes in deze plant. Dat doet ze door zich tussen de bladeren naar beneden te laten zakken. Haar eitjes zet ze vervolgens net onder water af, midden in de plant. Gjerryt Hoekstra legt uit hoe de libel dat kan doen: “Het schijnt dat de vrouwtjes iets kortere vleugeltjes hebben en dat ze zich zo langzaam tussen de scherpe bladeren van de krabbenscheer kunnen laten zakken, zonder zich te beschadigen”. En wanneer het winter wordt, zinkt de waterplant naar de bodem. Zo blijven de eitjes veilig voor roofdieren.  

wb 3 libel foto 2

Gjerryt Hoekstra en Menno Bentveld met krabbenscheer

© Vroege Vogels TV

Bedreigde soort

Maar met de achteruitgang van krabbenscheer, komt ook de libel in het gedrang. De waterplant verdwijnt onder andere door intensief slotenbeheer en daarmee krijgt ook de libel het moeilijk. De soort staat al enige tijd op de Rode Lijst door de jarenlange achteruitgang in aantallen. In de Mieden is krabbenscheer altijd gebleven en kan de libel nog standhouden. Ook doen de beheerders veel moeite om meer geschikt leefgebied te creëren voor de glazenmaker.

Kijk de uitzending Vroege Vogels TV over De Mieden op zaterdag 15 oktober om 19.50 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.