Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sportduikers melden opmerkelijk veel dode zeekreeften

theme-icon
Natuur
  •    •  
03-10-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1035 keer bekeken
  •  
Dode Europese zeekreeft. Oosterschelde bij Strijenham, 24 september 2023 (Bron: Peter H. van Bragt)

Dode Europese zeekreeft. Oosterschelde bij Strijenham, 24 september 2023

© Peter H. van Bragt

Tijdens recente duiken zagen meerdere sportduikers opmerkelijk veel dode zeekreeften in de centrale Oosterschelde. Gewoonlijk kom je hier tijdens een duik zelden een dode kreeft tegen, maar nu worden per keer soms tussen de vier en tien gezien. De kadavers van de relatief grote zeekreeften zijn intact en niet toegetakeld. De oorzaak van deze opvallende sterfte is nog een raadsel?

Opeens meerdere dode zeekreeften

De Oosterschelde staat bekend om zijn grote aantal Europese zeekreeften. En hoewel er tijdens een beperkt seizoen in het voorjaar intensief commercieel op gevist wordt, zien sportduikers tijdens een duik meestal wel meerdere levende zeekreeften. Kadavers van zeekreeften worden echter veel minder waargenomen. Gewoonlijk moet je echt wel een tiental duiken of meer in de Oosterschelde maken wil je één dode zeekreeft vinden. Dat is nu duidelijk anders.

Tijdens duiken van zestig tot zeventig minuten in de Oosterschelde worden nu onafhankelijk van elkaar vaak tenminste één maar soms ook vier tot tien dode zeekreeften gezien. Er zijn waarnemingen bij onder andere Strijenham, maar vooral bij de Zeelandbrug bij Zierikzee. Dit is sportduikers al een paar weken opgevallen.

Geen vervellingen

Om te groeien moeten zeekreeften vervellen. Na een vervelling blijft het lege omhulsel op de bodem achter. Deze vervellingen lijken enigszins op dode zeekreeften en worden, vooral van het late voorjaar tot in het najaar, regelmatig door sportduikers gezien. In de koude winters vervellen kreeften niet. De vervellingen worden door kreeften zelf opgegeten, maar vooral ook door krabben. Zo komen ze gemakkelijk aan kalk om hun eigen (nieuwe) schaal te versterken. De lege vervellingen bevatten geen vleesresten. De dode zeekreeften die nu worden gevonden zijn echter volledig gevuld met vleesresten, het zijn dus geen vervellingen!

Vrouwelijke kreeften zijn momenteel zwanger. Ze dragen grote aantallen kleine, zwarte eieren tussen de kieuwen onder de staart. Zolang ze die eieren dragen, vervellen de vrouwelijke kreeften niet. Meerdere recent gevonden dode kreeften waren zwangere vrouwtjes met de verse eieren nog onder de staart gehecht.

Groot en open en bloot

Ook is het opvallend dat we vooral relatief grote dode zeekreeften vinden. En dat deze open en bloot op de Oosterscheldebodem liggen. Meestal leven kreeften een groot deel van hun leven verstopt, in holtes tussen de stenen. Deze kreeften hebben ogenschijnlijk vlak voor ze dood gingen hun hol verlaten en zijn onbeschut op de bodem gestorven. Mogelijk nog veel meer dode kreeften verscholen tussen de stenen liggen.

Het is absoluut nog niet duidelijk wat de oorzaak van deze opvallende sterfte onder de zeekreeften in de Oosterschelde is. Is het een ziekte, infectie door een bacterie, virus of parasiet? Is er gebrek aan voedsel? Dat laatste lijkt minder waarschijnlijk. Worden er ook in het Veerse Meer en het Grevelingenmeer dode zeekreeften gevonden? Vandaar de oproep van Stichting ANEMOON aan sportduikers: "Kijk uit naar dode zeekreeften in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer. Controleer dan wel even of het om een dode zeekreeft gaat en niet om een vervelling. Waarnemingen, liefst met foto of video-opname, kunnen gemeld worden op de site van Stichting Anemoon"

Bron: Peter H. van Bragt, Stichting ANEMOON

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

zeekreeften
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

chinees
chinees5 okt. 2023 - 8:42

Illegale medicijn of drugsdumping?

Meanderaar
Meanderaar4 okt. 2023 - 10:52

Zou dat geen gevolg kunnen zijn van de PFas lozingen in de Westerschelde? Dat is het eerste wat in me opkomt. Ik ben benieuwd wat er wordt gezien in het Veerse en het Grevelingenmeer.