Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Speurhond Dora beschermt Amsterdammers tegen omvallende bomen

  •    •  
03-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5192 keer bekeken
  •  

Met maar liefst 30.000 iepen is Amsterdam ook echt een 'Iepenhoofstad'. Maar de bomen vormen ook een risico want als de dikrandtonderzwam de bomen aantast, kunnen deze makkelijk omwaaien. Maar nu is er een oplossing: speurhond Dora, een jonge Mechelse herder die opgeleid is om de zwam in een vroeg stadium op te sporen.

Amsterdam als Iepenhoofstad

Amsterdam wordt ook wel eens de Iepenhoofstad genoemd. Met zijn 30.000 diepen en de iep die al aanwezig is in de stad sinds de 16e eeuw is dit niet vreemd. De iep is een stevige boom die zich uitstekend thuisvoelt in Amsterdam. Ze zijn terug te vinden in veel parken en langs de wegen en grachten van de hoofdstad. De bomen zijn namelijk goed bestand tegen een hoge grondwaterstand, kunnen tegen luchtvervuiling en zijn in staat om met graafwerkzaamheden om te gaan. De iep is een typische Amsterdamse boom die onlosmakelijk is verbonden aan de stad.

De dikrandtonderzwam

Maar de iepen worden van verschillende kanten bedreigd. De dikrandtonderzwam die deze hond kan ruiken is weer een andere schimmel die verantwoordelijk is voor de bekende iepenziekte en verspreid wordt door de iepenspintkever. De dikrandtonderzwam nestelt zich diep in de binnenkant van de boom en tast in vijftien tot twintig jaar de wortels van de boom aan. De zwam verandert deze in zachte pulp waardoor de boom zijn stevigheid verliest en het risico ontstaat van valgevaar.

dikrandtonderzwam

Dikrandtonderzwam (Ganoderma australe)

© Fotograaf Kanjer

Voorheen kon deze schimmel pas in een laat stadium ontdekt worden als de ‘vruchten’ van de schimmel zichtbaar worden aan de buitenkant van de stam. Maar nu is er een oplossing: Dora de speurhond. Zij ruikt de zwam al in een heel vroeg stadium nog voordat die aan de buitenkant te zien is.

Dora de speurhond

Middels zijn scherpe reukvermogen is Dora in staat om de zwam in iepen te kunnen detecteren. Na een intensieve hondentraining; dezelfde als politiehonden en speurhonden, is Dora opgeleid om de ziekte bij de bomen in een vroeg stadium te kunnen ontdekken. Middels deze proef met de jonge Mechelse herder Dora is de Gemeente Amsterdam in staat om vroegtijdig maatregelen te nemen en de bomen die aangetast zijn door de schimmel in de gaten te houden voordat ze omwaaien.

speurhonddora

Speurhond Dora en begeleider

© Fotograaf Roos Neuteboom

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.