Het broedseizoen van de scholekster is in volle gang. Deze ‘bonte piet’ in stijlvol zwart-wit met zijn karakteristieke oranje-rode snavel en roze poten broedt van oudsher aan de kust en in weilanden. Al een lange tijd is het broedsucces daar veel te laag, waardoor de aantallen scholeksters snel afnemen. Er zijn scholeksters die zich vestigen op daken in steden. Echter kent de stad nieuwe gevaren en is over de nieuwe manier van broeden weinig bekend.
Bioloog Rafael Martig: “De trend is zorgelijk. Scholeksters kunnen wel 45 jaar oud worden maar de laatste jaren zijn er erg weinig jongen meer grootgebracht. Bij de dakbroedende scholeksters in de stad lijkt het wel iets beter te gaan, maar zeker weten doen we dat niet en het gaat nog om relatief weinig vogels. In plaats van mossels en andere schelpdieren als hoofdmenu kiezen de scholeksters dan voor wormen en emelten, die ze vooral uit bermen en grasland halen. Hiermee voeren ze ook hun kuikens, tot het moment dat die zelf kunnen vliegen”. Met Vroege Vogels TV gingen wij kijken bij een paartje dat bovenop een dak broedt.
Bekijk het hier.
Eerste landelijk onderzoek
De nieuwe opgerichte Stichting Onderzoek Scholekster en bioloog Rafael Martig starten een nieuw ‘citizen science’ onderzoek, via de website
scholeksterophetdak.nl
. Met als doel om deze vogel gericht te kunnen helpen overleven. Het is de eerste keer dat er op landelijke schaal specifiek onderzoek wordt gedaan naar scholeksters die broeden op daken. Het meerjarige onderzoek wordt mede gesteund door Sovon Vogelonderzoek Nederland, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Vogelbescherming Nederland.
Help mee!
Signaleer jij een broedende scholekster op een dak?
Geef het door via de website scholeksterophetdak.nl.
Hierbij dien je een aantal gegevens in te vullen, zoals de locatie van het nest en het aantal eieren. Het invullen kost maar een paar minuten. Met de gegevens die door burgers worden ingevoerd kan er gekeken worden hoe de scholekster geholpen kan worden om te overleven.