Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Scholekster gaat het dak op

  •  
23-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
466 keer bekeken
  •  
scholeksters op het dak

© Scholeksters op plat dak. Foto: Rafael Martig

De aantallen scholeksters in Nederland nemen in hoog tempo af. Tegelijkertijd verruilen scholeksters hun eigenlijke broedgebied in de weilanden en langs de kust steeds vaker voor platte daken van gebouwen. Vooral platte daken waar grind of kiezelsteentjes op liggen zijn favoriet bij de scholekster, want zo vallen hun zwart-bruin gespikkelde eieren niet op.
Wetenschappers onderzoeken nu hoe succesvol de broedsels van scholeksters op de daken zijn. In Leeuwarden gaat Menno samen met onderzoeker Rafael Martig het dak op.

Onderzoek

Of uitwijken naar daken in de stad een slimme zet is, is nog maar de vraag. De stad kent nieuwe bedreigingen, in de vorm van onder andere huiskatten die de kuikens kunnen opeten. Ook vallen veel kuikens te pletter als ze het dak willen verlaten. Over de nieuwe manier van broeden is nog te weinig bekend. Op initiatief van de Stichting Onderzoek Scholekster en bioloog Rafael Martig is daarom een nieuw ‘citizen science’ onderzoek gestart. Hierbij worden burgers betrokken in het onderzoek. Zij kunnen gegevens van broedende scholeksters op daken doorgeven en zo het nest tijdens de broedperiode volgen. Het doel is om de scholekster in de stad gericht te kunnen helpen overleven.
Rafael Martig: “De trend is zorgelijk. Scholeksters kunnen wel 45 jaar oud worden maar de laatste jaren zijn er erg weinig jongen meer grootgebracht. Bij de dakbroedende scholeksters in de stad lijkt het wel iets beter te gaan, maar zeker weten doen we dat niet en het gaat nog om relatief weinig vogels. Een paartje bij voetbalclub Asser Boys heeft op het dak van hun kantine zo al vier jaar achtereen succesvol jongen grootgebracht. In plaats van mossels en andere schelpdieren als hoofdmenu kiezen de scholeksters dan voor wormen en emelten, die ze vooral uit bermen en grasland halen. Hiermee voeren ze ook hun kuikens, tot het moment dat die zelf kunnen vliegen.”

Leeuwarden

Vlakbij de Friese weilanden met weidevogels broedt de scholekster nu in de provinciehoofdstad. Midden in de stedelijke omgeving brengt een scholeksterpaartje haar jongen groot. Op het moment van draaien liggen er vier eitjes in het nest. Halverwege mei zijn de vier kuikens uit het ei gekropen.
Scholeksters op het dak

© Fotograaf: Patrick de Jong

Drie van de vier scholeksterkuikens. Fotograaf: Patrick de Jong
In maart, aan het begin van het broedseizoen, maakte Vroege Vogels Radio een reportage over de dakbroedende scholeksters. Beluister de reportage hier .

Meer over:

scholekster, dak
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor