Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rover van het moeras: de waterspitsmuis

  •    •  
14-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1879 keer bekeken
  •  

De waterspitsmuis is een bijzondere muis. Het is een zeldzame soort en ook de grootste spitsmuis van Europa. Hij kan zowel boven- als onderwater jagen en kan maar liefst twintig seconden onder water blijven! Muizenonderzoeker Sjoerd Bressers ging met ons in De Mieden op zoek naar dit bijzondere diertje.  

Waterafstotende vacht

Door de speciale structuur van zijn vacht is de muis in staat om bij het duiken lucht tussen de haren te bewaren. Hierdoor is de vacht volledig waterafstotend en wordt de muis niet nat als hij in het water zwemt.

wb 2 muis

Waterspitsmuis

© Vroege Vogels TV

Felle jager

De waterspitsmuis jaagt zowel op het land als in het water. De muis kan met zijn voorpoten over de bodem ‘lopen’ terwijl hij op zoek is naar voedsel. Hij eet voornamelijk insecten en kreeftachtigen, kevers, larven en wormen. Maar hij kan ook kleine vissen vangen! Dit doet hij met behulp van giftig speeksel.

Verspreiding

Hoewel de waterspitsmuis in Europa veel voorkomt, is hij maar op een paar plekken in Nederland te vinden. Om inzicht te krijgen in de verspreiding van het dier, wordt er elk jaar onderzoek gedaan met lifetraps. Dit zijn kleine vallen waarin de muizen levend worden gevangen en ook weer vrijgelaten worden. Muizenonderzoeker Sjoerd Bresser neemt Menno Bentveld mee bij het legen van de vallen. 

Kijk de uitzending Vroege Vogels TV over De Mieden op zaterdag 15 oktober om 19.50 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.