Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recordaantal stukken afval uit rivier gevist: 210.000

  •  
08-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
629 keer bekeken
  •  
Afval_butterfly.jpg

© Fotograaf: butterfly

De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukte het afgelopen weekend dat de strijd tegen plastic afval de belangrijkste milieukwestie wereldwijd is. De nieuwe cijfers uit de voorjaarsmetingen die Schone Rivieren vandaag publiceert, laten eveneens zien hoe groot het probleem is. Onze vrijwilligers vonden op 512 rivieroevers meer dan 210.000 stuks afval en maar liefst 84 procent daarvan is plastic.

De wegwerpplastics vormen echt een groot probleem. Opmerkelijk is dat in de top 15 van onze meest gevonden items langs de rivieren wel zes verschillende soorten wegwerp plastics staan, zogenaamde Single Use Plastics (SUP), zoals snoepverpakkingen en wattenstaafjes. Wij zijn dan ook blij dat er per 3 juli een verbod komt op de verkoop van diverse soorten plastic voor eenmalig gebruik, maar we zijn er nog lang niet. Die lijst moet nog flink worden uitgebreid, want wat niet verkocht wordt kan ook niet in het milieu terechtkomen.

Coffee to go? Neem je eigen beker mee!
Schone Rivieren
Mede om deze redenen start Schone Rivieren, het samenwerkingsverband van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation vandaag met een bewustwordingscampagne om mensen te laten kiezen voor de herbruikbare beker. Tijdens de coronapandemie werd voor veel mensen een ‘coffee to go’ bij het tentje om de hoek het uitje van de dag. Natuurlijk prima om de lokale horeca te steunen, maar we willen af van al die bekers voor eenmalig gebruik. Een deel van die bekers belandt op de rivieroever en vervuilt onze rivieren. Dus coffee to go? Neem je eigen beker mee!

1800 wegwerpbekertjes

Langs de rivieroevers zijn door vrijwilligers tijdens de metingen in het voorjaar 1800 wegwerpbekertjes gevonden. Gemiddeld zijn dit er ruim drie per honderd meter. Dat moet én kan anders. Wij pleiten daarom voor een verplichte bijdrage op wegwerpbekers. Uit onderzoek blijkt dat een verplichte bijdrage van €0,25 zorgt voor een gedragsverandering bij de consument, zodat deze bereid is een herbruikbare beker mee te nemen. Het verbod op gratis plastic tasjes in 2016 geeft aan dat zo’n maatregel ook echt werkt. Zo blijkt uit onderzoek dat het gebruik van gratis plastic tasjes met zeker 70 procent is verminderd.

Het Schone Rivieren rivierafvalonderzoek is inmiddels uitgebreid naar alle grote rivieren in Nederland en is het grootste rivierafvalonderzoek in Nederland. Dat betekent een nog beter beeld van de vervuiling van onze rivieroevers. Ook deze voorjaarsmeting lag het gemiddelde aantal hoog, 409 stuks afval per 100 meter oever. Met dit onderzoek vraagt Schone Rivieren in Nederland en daarbuiten aandacht voor rivierafval. Want afval kent geen grenzen en behoeft een gezamenlijke Europese en wereldwijde aanpak.

Bron: Schone Rivieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.