Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plan om gezuiverd rioolwater geschikt te maken als drinkwater

  •    •  
05-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
drinkwater_pixabay

© Pixabay

Waterschappen, drinkwaterbedrijven en twee kennisinstellingen gaan de komende jaren onderzoeken hoe gezuiverd rioolwater ingezet kan worden als drinkwater. Nu schoon water schaarser wordt kan het noodzakelijk zijn om gezuiverd rioolwater als extra bron van zoetwater te gebruiken. Komende zomer kan er al zogenoemd circulair drinkwater worden getapt bij de waterzuiveringsinstallatie Nieuwater in Emmen (Drenthe), aldus het hoogheemraadschap van Delfland.

Tekort aan drinkwater

De vraag naar water neemt toe. Dat komt door klimaatverandering en bevolkingsgroei. Maar de beschikbaarheid van drinkwater neemt juist af door onder meer droogte en vervuiling. De waterschappen pleiten er al geruime tijd voor om water een hoofdrol te laten spelen bij de ruimtelijke inrichting van Nederland, zodat bronnen beschikbaar blijven. Ondertussen wordt water steeds verder gezuiverd en proberen drinkwaterbedrijven op een duurzamer manier met hun waterwinning om te gaan.

Rioolwater als drinkwater

Technisch is het volgens de onderzoekers al mogelijk om van rioolwater drinkwater te maken. Maar de inzet van rioolwater als drinkwater is nog niet eerder op grote schaal uitgeprobeerd. Ook is niet bekend of er wettelijke beperkingen zijn noch of consumenten dergelijk water accepteren. Het extra gezuiverde rioolwater wordt de komende jaren in verschillende gebieden met elk een eigen watervraag aangeboden. De waterzuiveringsinstallatie in Emmen dient volgens het hoogheemraadschap als De Ultieme Waterfabriek, zoals het project is genoemd.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.