Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Baltsende futen | Zelf Geschoten

  •  
02-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1106 keer bekeken
  •  

In Alkmaar werd de balts van twee futen gefilmd door Eduard van Amstel: "Prachtig hoe ze elkaar cadeautjes brengen in de vorm van plantjes".

Futen zitten nu al in hun broedseizoen, maar dat is niet verwonderlijk. Hun broedseizoen duurt namelijk heel lang, van maart tot in oktober. En soms broeden ze zelfs in de winter! Futen staan erom bekend dat ze prachtig kunnen baltsen. Als een man en vrouw elkaar gevonden hebben, imiteren ze elkaars bewegingen. Ze schudden vooral vaak met de kop. Chris Biesheuvel filmde ook twee baltsende futen. 

Nest

De fuut bouwt zijn nest op een platform in het water, gefixeerd aan begroeiing of een tak, bij voorkeur goed verborgen in het riet. Jongen verlaten al snel het nest en worden op de rug van hun ouders warm gehouden. Ze worden nog tien weken gevoerd door hun ouders.

Meeliften op de rug

 De jongen zien er heel anders uit dan hun ouders: ze hebben zwart-witte strepen over hun kop en nek lopen. Als je dit streepjespatroon op de rug van een volwassen fuut ziet, dan zitten de jongen op de rug! Daar hebben ze het lekker warm. Deze video is gemaakt door Colinda van Binnendijk.

Veren voeren aan de jongen

In het onderstaande filmpje van Thea Bezemer doet de fuut iets vreemds: hij geeft zijn jongen veren om op te eten. Toch is dit voor de fuut de normaalste zaak van de wereld. Lees in dit weetje waarom de fuut zijn jongen veren voert.

Meer over:

fuut, paring
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.