Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels
theme-icon
Natuur

Nu ga ik er eens op uit | Nominatie Jan Wolkers Prijs

  •  
25-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
420 keer bekeken
  •  
Jac._P._Thijsse.jpg

Jac. P. Thijsse

'Nu ga ik er eens op uit, de wandeldagboeken van Jac. P. Thijsse', is één van de vijf genomineerde titels voor de Jan Wolkersprijs 2022. We wandelen Thijsse een stukje achterna met de 'bezorger' van de dagboeken, Marga Coesèl en stadsecoloog Ton Denters.

Aantrekkelijk boek

Hij was misschien wel de bekendste voorvechter van natuurbescherming van ons land. Jac. P. Thijsse werd beroemd dankzij de Verkadealbums. Maar dat hij ook dagboeken bijhield is minder bekend. In ‘Nu ga ik er eens op uit’ zijn de twee oudste dagboekdelen van Thijsse te lezen. Met een uitgebreide toelichting van Marga Coesèl. Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen: 'Het is prachtig uitgegeven, met heel veel illustraties, een beetje in de stijl van de Verkade-albums, die altijd verbonden zijn met Thijsse. Het is een heel aantrekkelijk boek.'

Marga Coesèl, bezorger van Thijsses dagboeken

Ongeloof

Ton Denters, botanicus gem. Amsterdam

De Amsterdamse botanicus Ton Denters las de natuurdagboeken met veel belangstelling. "Ze stammen uit de tijd dat het zoute water van de Zuiderzee tot diep in Amsterdam doordrong. De planten die hij beschrijft horen dus ook bij dat milieu. Maar toen ik las over het zeer zeldzame plantje heelbeen, dat Thijsse zou hebben gevonden, ben ik toch wel even in de archieven gedoken om te checken of dat wel mogelijk was. Ook Thijsse kon zich als autodidact natuurlijk vergissen. Maar het bleek dat heelbeen aan het eind van de negentiende eeuw inderdaad in de omgeving van Amsterdam werd gevonden!"

Thema's:

theme-icon
Natuur

Gerelateerd

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.