Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Nieuw kabinet, maak strengere regels tegen watervervuiling'

  •    •  
18-03-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
biesbosch

Het gebruik en belang van water moet in strengere regels worden vastgelegd door het nieuwe kabinet. Dat moet ook vervuiling van het water in Nederland met meststoffen, medicijnen en pfas gaan aanpakken, desnoods met een lozingsverbod. Dit schrijven de drinkwaterbedrijven en waterschappen in Water in actie, een gezamenlijk pamflet dat ze maandag uitbrengen, meldt Trouw.

De organisaties willen ook dat er sneller vergunningen worden afgegeven om de winning van drinkwater uit te breiden. "We vragen niet om geld, we vragen om ruimte om ons werk te doen", zegt voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen.

"De kwaliteit van ons water is niet alleen van belang voor het waterleven maar ook voor de mens. Wij zuiveren al ontzettend veel, maar er zit bijvoorbeeld zoveel pfas in het water, dat krijg je niet zomaar weg. Dan helpt alleen een verbod."

Wat zijn PFAS-stoffen?
PFAS is een verzamelnaam voor allerlei chemische stoffen en staat voor per- en polyfluoroalkylstoffen. Deze stoffen zijn door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS maakt een object water-, vet-, vuil- en stofafstotend. Ze kunnen goed tegen warmte en worden niet gemakkelijk aangetast door andere chemische stoffen. De PFAS worden gebruikt bij het maken van regen- en skikleding, pannen met anti-aanbaklaag, blusschuim of smeermiddel. Eenmaal in het milieu blijven PFAS lang bestaan en hopen zich op. Een aantal PFAS waar zorgen over bestaan mogen nog maar beperkt gebruikt worden, omdat ze schadelijke effecten kunnen veroorzaken bij mensen, dieren en planten.

Bron: Trouw

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.