Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurboeken, vlechtmos, Beleef de lente en alle overige onderwerpen

  •    •  
19-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1560 keer bekeken
  •  
wilde eend in slib nitahoek

Wilde eend

© Wilde eend in het slib, foto: nitahoek

Hieronder een overzicht van alle overige onderwerpen uit de uitzending van 19 maart 2023. Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:
00:11:10 - Vlechtmos is terug in Nederland
00:35:15 - Onderzoeker bouwt maag van wilde eend na
00:46:15 - Geluid van de kwabaal
01:20:35 - Boerenlandvogels van Beleef de Lente
01:45:25 - Groene boeken met Alexander Reeuwijk 

Onderzoeker bouwt maag van wilde eend na

Watervogels eten plantenzaden en poepen die zaden ook weer uit, waardoor veel planten zich op die manier kunnen verspreiden. Maar het zaad van de ene plant verteert wel in de vogelmaag, en van de andere plantensoort weer niet.

Hoe gaat dat precies in z’n werk in de maag van bijvoorbeeld een wilde eend? Dat is met echte dieren wat lastig te onderzoeken en ook bepaald niet diervriendelijk. Onderzoeker Casper van Leeuwen van het NIOO (het Nederlands Instituut voor Ecologie) in Wageningen heeft in het lab de maag van een wilde eend nagebouwd. Met behulp van deze nepmaag is hij veel meer te weten gekomen over de verspreiding van plantenzaden door watervogels.

Casper van Leeuwen bij de nepmaag

Onderzoeker Casper van Leeuwen van het NIOO bij de nepmaag

© Henny Radstaak

Geluid van de kwabaal  

Met een onderwatermicrofoon het getrommel van de kwabaal opvangen. Het is een van de weinige manieren waarop deze mysterieuze vis onderzocht kan worden. Met nieuwe analysetechnieken komt kennisinstituut RAVON steeds meer te weten over dit onbekende en onbeminde dier. Verslaggever Gert Elbertsen is in de Beerze waar een team van kwabalenmensen hun best doen de trommelde kwabaal te horen.   

kwabaal

Kwabaal

© Fotograaf Jelger Herder

Groene boeken met Alexander Reeuwijk 

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Leven als een vogel’ van Vinciane Despret (Octavo) en ‘Veen, dras en moeras’ van Annie Proulx (De Geus).

Alexander_Reeuwijk

Alexander Reeuwijk

© Henny Radstaak

Vlechtmos is terug in Nederland

Er is weinig natuurnieuws zo fantastisch als het terugvinden van een uitgestorven gewaande soort. Aan verslaggever Merlijn Schneiders de eer om op pad te gaan voor het vlechtmos, dat al tientallen jaren niet meer was gezien in ons land, maar onlangs weer opdook op de Stampersplaat midden in het zoute Grevelingenmeer.  Meteen bij thuiskomst heeft Bas van Gennip die hoort in de reportage zijn mosje onder de microscoop gelegd en ja het gaat om het uitgestorven gewaande vlechtmos!

vlechtmos

Vlechtmos

© Bas van Gennip

Boerenlandvogels van Beleef de Lente

De camera’s in de nestkasten van Beleef de Lente draaien op volle toeren. De kerkuilen leggen alvast een voorraad prooidieren aan, de steenuilen zijn druk aan het paren, bij de vijver wordt er een kikker verorberd door een blauwe reiger en de zeearenden zetten zich schrap terwijl hun nest te grazen wordt genomen door een razende storm. Prachtige beelden. En sinds deze week is er weer een camera aangegaan, die in de Eempolder midden in het boerenland. Celine Roodhart kent als veldecoloog de Eempolder op je duimpje 

boerenland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.