Vroege Vogels

MOB: bevindingen over staat natuur bevestigen ons beeld

theme-icon
Natuur
  •    •  
31-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
380 keer bekeken
  •  
Johan_Vollenbroek_foto_HR

Johan Vollenbroek, voorzitter van milieu-organisatie MOB

© Henny Radstaak

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) kan zich vinden in de adviezen van de Ecologische Autoriteit voor het natuurherstel van vier Natura 2000-gebieden in Limburg en Zuid-Holland. "Dit bevestigt ons beeld", laat voorzitter Johan Vollenbroek desgevraagd weten.

Natuur gaat achteruit

De autoriteit bekeek de zogenoemde natuurdoel-analyses die de provincies aanleverden voor de natuurgebieden Nieuwkoopse Plassen & De Haeck (nabij Alphen aan den Rijn), Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein (in het Groene Hart), Meinweg (bij Roermond) en Maasduinen (aan de Duitse grens bij Venray).

Uit de eerste analyses blijkt dat de natuur in elk geval in drie van de vier gebieden achteruit is gegaan en onder druk staat. "Alle vier de gebieden hebben te maken met te weinig of juist te veel water, slechte waterkwaliteit en te veel stikstof", concludeert de autoriteit. Wel is er meer natuurinformatie nodig om inzicht te krijgen welke maatregelen nog meer genomen moeten worden.

En-en-en advies

De eerste vier adviezen laten zien dat het gaat om en-en-en", aldus Vollenbroek. "Over stikstofverlaging is voldoende bekend, dus daar moeten provincies zo snel mogelijk mee aan de slag."

De MOB eiste eerder deze week van de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg dat zij de vergunningen van veertig 'piekbelasters' intrekt. Het gaat om veehouderijen die veel stikstof zouden uitstoten die in natuurgebieden terechtkomen. Vollenbroek zegt dat hij het op grond van de bevindingen van de Ecologische Autoriteit onbegrijpelijk vindt dat Limburg nog steeds doorgaat met het afgeven van vergunningen voor veebedrijven.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties

P364
P36422 mei 2023 - 18:36

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."