Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder grofvuil en restafval in 2021, wel meer gft

  •  
14-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
afval_pixabay

Huishoudelijk afval

© Bron: Pixabay

Nederlanders hebben in 2021 minder afval geproduceerd. Vorig jaar werd per inwoner gemiddeld 506 kilo aan huishoudelijk afval opgehaald, in 2020 ging het nog om 523 kilo per inwoner. Daarmee daalde de hoeveelheid afval per inwoner met drie procent. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over afval dat bij huishoudens is opgehaald en afval dat naar milieustraten is gebracht.

Verbouwingen

Vooral de hoeveelheden hout, puin, grond en grof afval uit de tuin namen na een flinke stijging in 2020 weer af. In het eerste coronajaar werd, als gevolg van de lockdowns en coronamaatregelen, meer in de tuin gewerkt en werden naar verhouding veel huizen verbouwd of opgeruimd. Daardoor bezochten meer Nederlanders de milieustraat. In 2021, waarin de maatregelen deels werden opgeheven, was een daling te zien in de hoeveelheid opgehaald grof afval.

Minder restafval, meer gft

Ook de hoeveelheid restafval daalde vorig jaar. Dit is ongescheiden afval dat in de grijze kliko of in vuilniszakken wordt weggegooid. Volgens het statistiekbureau is dit deels te verklaren doordat diverse gemeenten maatregelen hebben genomen om afvalscheiding te bevorderen. Dit doen ze bijvoorbeeld door restafval minder vaak op te halen, en het afval waarvan een gemeente het scheiden wil stimuleren juist vaker. Andere maatregelen zijn het verlagen van de tarieven van gescheiden afvalstromen en het verhogen van de kosten voor restafval.

Wel werd in 2021 meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) ingezameld: gemiddeld 97 kilogram per inwoner. Dat is bijna net zoveel als in piekjaar 1997, toen gemiddeld 98 kilogram gft-afval per inwoner werd ingezameld. Volgens het CBS zorgen diverse stimuleringsmaatregelen van gemeenten ervoor dat gft-afval vaker gescheiden wordt opgehaald.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.