Vroege Vogels

Milieugroep RePlanet wil pleiten voor kernenergie

theme-icon
Onderwijs
  •    •  
29-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
nuclear-power-plant-gae5ee894a_1920 kerncentrale

© Ulrike Leone via Pixabay

Het groene blok tegen kernenergie vertoont scheuren, nu klimaatactivisten zich in toenemende mate uitspreken vóór kernenergie als alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat schrijft De Telegraaf.

De jongste exponenten van deze sinds enkele jaren ingezette trend zijn klimaatactivisten van internationale milieugroep RePlanet, die eisen dat Greenpeace stopt met zijn verzet tegen atoomstroom.

RePlanet meldt in een recent rapport dat de populariteit van kernenergie onder leden van milieuorganisaties in acht landen stijgt. Zelfs in Duitsland, dat onlangs centrales sloot, bleek meer dan de helft van de mensen ’erg voor’ nieuwe kernenergie te zijn.

Is kernenergie duurzaam?

Zes leden van RePlanet willen zich nu voegen in een rechtszaak tussen Greenpeace en de Europese Commissie, waarin Greenpeace wil afdwingen dat Europa kernstroom afvoert van de lijst van duurzame energiebronnen. Als de groep zijn zin krijgt, kunnen de jonge activisten hun standpunt verdedigen in de rechtszaal. "Greenpeace zit vast in het verleden en vecht tegen schone, CO2-vrije kernenergie", menen zij.

Tegelijk met het verzoek aan het Europese Hof lanceren ze een petitie, waarin ze Greenpeace oproepen om te stoppen met alle campagneactiviteiten tegen kernenergie. 

De campagne van de jongeren wordt betaald door RePlanet, een filantropisch gefinancierde milieugroep die zegt geen donaties van de industrie of politieke partijen te accepteren. De jonge activisten stellen dat zij zich in de steek gelaten voelen door het standpunt van Greenpeace als het gaat om kernenergie. Ze vinden dat dit standpunt veertig jaar geleden misschien begrijpelijk was, maar dat het niet bijstellen ervan in het licht van de klimaatcrisis hun directe toekomst in gevaar brengt.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Onderwijs
   theme-icon
Klimaatverandering

Meer over:

kernenergie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar