Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Rente studieschuld: dit verandert er in 2024

  •  
09-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
44671 keer bekeken
  •  
Studieschuld

Oud-studenten moeten in 2024 nóg meer rente over hun studieschuld betalen. Eerder was de lening gratis (0% rente). Hoe zit dat?

Lange tijd stond de studieschuld bekend als ‘de meest voordelige lening’. Waarom? Omdat je er geen enkele rente over betaalde. En dat is uitzonderlijk ten opzichte van andere leningen. Helaas is dat nu niet meer het geval. Per 1 januari geldt er weer een hogere rente over de studieschuld, namelijk: 2,56%.

Voor wie geldt die rente?

  • De rente geldt voor alle studenten die in tijden van het leenstelsel hebben gestudeerd (begonnen na 1 september 2015)
  • De rente geldt ook voor alle studenten die geld hebben geleend voor ingang van het leenstelsel (begonnen voor 1 september 2015)

Hoe hoog is de rente dit jaar?

Op dit moment is de rente voor 2024 vastgezet op 2,56% (ruim vijf keer zoveel als vorig jaar). Vorig jaar (in 2023) bedroeg de rente 0,46% voor hbo- en wo-studenten en 1,78% voor mbo-studenten.

Die verhoging ging toch niet door?
Even leek het niet door te gaan: een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met een lagere studierente voor studenten van de 'pechgeneratie'. Maar na onderzoek bleek ‘uitvoeringstechnisch niet haalbaar’, liet demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf weten. En dus is de rente gewoon voor iedereen 2,56% in 2024.

Wat bedoelen ze met een rentevaste periode?
De rente wordt in de zogenaamde ‘aflosfase’ (als je al klaar bent met studeren en geen lening of basisbeurs meer ontvangt) steeds voor vijf jaar vastgezet en kan dus niet continu veranderen. Deze periode begint op de eerste dag van het nieuwe jaar en loopt dan vervolgens vijf jaar door, waarna er weer een nieuw rentepercentage kan worden afgesproken. Je kunt op de website van DUO zien wanneer jouw rentevaste periode is ingegaan en wanneer er een nieuwe gaat gelden.

Wat betekent de rente in de praktijk?
De rente kan je – afhankelijk van de hoogte van de schuld – enkele honderden euro’s per jaar kosten.

Welke invloed heeft het op je hypotheek?

Je studieschuld wordt meegewogen in de hoogte van je hypotheek. Het gaat hier om het startbedrag van je schuld - voor een hypotheek maakt het dus niet uit hoeveel van je schuld je al hebt afgelost (zolang deze nog niet helemaal is afgelost). Dat is zo omdat met het totaalbedrag wordt berekend hoeveel je per maand moet afbetalen en dat bedrag gaat af van wat je per maand kwijt zou kunnen aan een hypotheek. 

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.