Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fastfoodrestaurant naar de rechter om 'drive-through' naast Veluwe

  •    •  
04-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
spandoek McDrive Rheden

Een spandoek tegen de komst van een fastfood-drive-in in Rheden

© Henny Radstaak

Projectontwikkelaar Reggestede Projecten en McDonald's willen dat er toch een McDonald's-vestiging naast de Veluwe komt en hebben daarom bezwaar gemaakt bij de gemeente Rheden. Rheden besloot eerder om een aanvraag voor een McDonald's met drive-through af te wijzen, omdat de afhaalservice niet past in het bestemmingsplan. De gemeente bevestigt het bezwaar na berichtgeving van De Gelderlander.

Drive-through is geen restaurant

In het bezwaarschrift geeft Reggestede Projecten aan dat de McDonald's niet in strijd is met het bestemmingsplan. Zo staat er niet in dat een afhaalservice niet mag. Het Chinese restaurant dat er nu staat, heeft dat namelijk ook, stelt de ontwikkelaar. Een zogeheten McDrive betekent volgens Reggestede niet dat de vestiging dan geen restaurant meer is.

De gemeente stelde dat alle reclame-uitingen op het gebouw niet voldoen aan de eisen die daarvoor gelden. Reggestede geeft aan dat dit al was aangepast in het ontwerp. Zo komt er bijvoorbeeld geen grote gele M die van grote afstand te zien is. Ook staat in het bezwaarschrift dat het de bedoeling is om het gebouw volgens de voorschriften in de omgeving in te passen.

Verzet tegen de fastfoodketen

De gemeentelijke Commissie Bezwaarschriften behandelt de zaak op 24 september. Mocht de commissie het bezwaar ongegrond verklaren, dan kunnen McDonald's en de projectontwikkelaar nog naar de rechter stappen. Als de commissie aangeeft dat het bezwaar wel gerechtvaardigd is, dan moet het college van burgemeester en wethouders opnieuw naar de aanvraag kijken. Het college mag uiteindelijk wel zelf beslissen of het besluit wordt aangepast.

Vanuit omwonenden is veel verzet tegen de komst van de fastfoodketen, omdat bewoners verwachten dat dit leidt tot overlast voor dieren in het bos en een toename van zwerfafval. Een petitie tegen het fastfoodrestaurant werd meer dan 15.000 keer ondertekend.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.