Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Krakeend ontsnapt aan jagende slechtvalk

  •    •  
19-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5792 keer bekeken
  •  

"Een onvolwassen slechtvalk probeert tevergeefs een krakeend te grijpen of het water uit te jagen", aldus filmer Klaas van Haeringen. Een krakeend vangen in het water is misschien ook net iets te moeilijk voor een onervaren slechtvalk. 

Klaas heeft gezien dat de krakeend de aanval heeft overleefd. "De aanvallen gingen zeker 10 minuten door tot de slechtvalk het opgaf," schrijft hij, "Ik weet niet hoelang de aanvallen al duurden voordat ik de vogels voor het eerst zag. De slechtvalk bleef uiteindelijk wel in de buurt, maar vloog toen laag over het wad rond op zoek naar andere eenden/steltlopers. Bergeenden werden met rust gelaten."

Jagende slechtvalk

Het vrouwtje van de slechtvalk is iets groter dan een mannetje. Over het algemeen zijn het felle jagers die een prooi lang achtervolgen. Ze vangen vooral eenden, duiven spreeuwen, steltlopers en soms zelfs een vleermuis. Ze slaan de prooien het liefst vliegend in een snelle duik uit de lucht. Soms worden dieren ook op de grond gegrepen, maar blijkbaar is een krakeend vangen in het water net iets te moeilijk.

Eenmaal een vogel gevangen dan wordt de vogel helemaal kaalgeplukt. Bekijk het onderstaande filmpje:

Duikende krakeend

Een mannetje krakeend is te herkennen aan zijn bruine kop en een zwart achterlijf met lichtbruine staartpunt. De rest van het lichaam is grijs met een fijne tekening. De vrouwtjes lijken sterk op de wilde eend, maar zijn te herkennen aan de witte spiegel, witte buik en de oranje snavel. Krakeenden zoeken graag grote open wateren op en het is blijkbaar ook een plek waar ze zich gemakkelijk kunnen verdedigen tegen dit soort aanvallen.

Bekijk ook het filmpje van twee krakeenden die een meerkoet stalken:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.