Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kraanvogels | Compilatie Zelf Geschoten

  •  
05-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
248 keer bekeken
  •  

Begin maart is dé tijd voor de voorjaarstrek van de kraanvogel. In grote aantallen trekken de vogels die in Spanje en Frankrijk hebben overwinterd over ons land naar hun broedgebieden in Noord-Europa. Kraanvogels hebben relatief ‘vaste’ trekroutes en verblijfplaatsen tijdens hun trek en zijn daardoor goed te volgen. Daarnaast kun je ze aan hun kenmerkende trompetterende roep, die ze veel laten horen bij het landen en opstijgen.

We stelden een compilatie samen van roepende, foeragerende en parende kraanvogels. De vogels zijn op verschillende plekken in het land gefilmd. De beelden zijn gemaakt door Peter Venema, Harry Heuven, C.J. Doorenbos en Daan Snijders.

Terug van weggeweest 

Kraanvogels kwamen vóór 1800 op grote schaal voor in Nederland, maar verdwenen uit het landschap. Sinds 2001 broedt de kraanvogel, na eeuwen van afwezigheid, eindelijk weer in Nederland. Voor natuurbeschermers is dit een enorm succes en voor vogelliefhebbers een droom die uitkomt. Hun broedgebied bestaat vooral uit moerasbos en hoogvenen. Buiten het broedseizoen zijn ze vooral in open gebied, zoals de akkers en weilanden, te vinden.

Gezin 

Gijs Tjeerdsma schrijft: "Ik denk dat dit min of meer unieke beelden voor Nederland zijn wat betreft kraanvogels. Ik volg dit gezin al vanaf eind maart. Meestal zijn kraanvogels moeilijk te benaderen, echter heeft dit stel op 400 meter van de openbare weg gebroed en sinds de geboorte van de jonkies komen ze bijna dagelijks langs de weg lopen. Sinds een paar dagen steken ze regelmatig de weg over, ook al staan er meerdere mensen te kijken."

Vanaf april broedt de kraanvogel, in een nest op de grond. Het paartje heeft één legsel per jaar van meestal twee eieren. Na een maand komen de eieren uit. De jongen, die meteen het nest verlaten, kunnen na negen weken al korte stukjes vliegen.

'Buienradar' voor kraanvogels

Met een soort 'buienradar' voor kraanvogels, probeert bioloog en wiskundige Koen de Koning de kans te vergroten dat je trekkende kraanvogels kunt zien. Uiteindelijk probeert hij een zogeheten 'digitale tweeling' van de natuur te maken, om onderzoek en bescherming te helpen. De kraanvogel-app is leuk voor mensen die graag deze indrukwekkende vogels willen zien op hun jaarlijkse trek.

 Podcast

Zodra de eerste kraanvogels tijdens de vogeltrek Nederland binnenkomen, wordt Joost van Bruggen emotioneel: het hoogtepunt van het jaar. Kraanvogels staan daarnaast bekend als belangrijk symbool binnen de Japanse cultuur. In de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren krijgen we alles te horen over deze prachtige vogels.

Meer over:

kraanvogel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.