Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogeltrekjournaal: huilen bij de kraanvogels

  •  
01-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1401 keer bekeken
  •  
kraanvogels still 2
Met het mooie weer, niet alleen bij ons maar ook in Frankrijk, is de vogeltrek de afgelopen week goed op gang gekomen. Buizerds, kieviten, veldleeuweriken, blauwe reigers, ze zijn allemaal aan het terugkeren. Deze afgelopen week waren de weersomstandigheden gunstig om kraanvogeltrek te zien. De kraanvogels zijn op weg vanuit Extremadura in Spanje naar hun broedgebieden in Scandinavië. Daarbij vliegen ze gewoonlijk via Duitsland, maar door de oostenwind worden ze richting Nederlandse grens gestuwd. Vandaar dat zowel in voor- als najaar langs de oostgrens grote groepen kraanvogels gezien kunnen worden.
Vroege Vogels besteedt elke zondag aandacht aan de “grootste volksverhuizing ter wereld”. Vele miljoenen vogels verruilen in het voorjaar hun overwinteringsgbebied in het zuiden voor hun broedplek in het noorden. Welke soorten vliegen deze tijd Nederland in of over?
Trekvogelexpert Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek zei vorige week al in de radio-uitzending dat hij van “kruin tot tenen” kippenvel krijgt van overvliegende kraanvogels. Dat wilden we weleens meemaken. Vanaf de Kruisberg bij Wahlwiller in Zuid-Limburg blijkt een goed punt te zijn om kraanvogeltrek te zien en te horen.
sovon_kraanvogels
Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.