Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatactivisten starten onderzoek naar Shell

  •  
02-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
247 keer bekeken
  •  
shell_pixabay

© Pixabay

Klimaatactivisten willen dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC Shell gaat onderzoeken. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde olie- en gasconcern zou namelijk "zijn financiële investeringen in hernieuwbare energiebronnen" aanzienlijk hoger hebben voorgespiegeld dan had gemogen, stelt Global Witness. Financieel persbureau Bloomberg heeft de ingediende klacht in handen.

Greenwashing

Shell neemt in zijn rapportage over energie uit hernieuwbare bronnen ook zaken als de handel in energie, het afvangen en opslaan van CO2 en de productie van waterstof op. Dat is misleidend, meent Global Witness, dat vindt dat Shell aan greenwashen doet. Dat is het als groen bestempelen van zaken die niet bijdragen aan minder CO2-uitstoot. "Ondanks de naam lijkt het erop dat een flink deel van Shells uitgaven aan hernieuwbare energie richting de marketing en handel in 'natuurlijk' gas gaan", schrijft de klimaatorganisatie in de klacht.

Reactie Shell

Shell ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan greenwashing. "Shell heeft er vertrouwen in dat alle verslagen voldoen aan de eisen van de SEC en andere eisen aan verslaglegging", liet een woordvoerder van het concern aan Bloomberg weten. Het olie- en gasconcern komt binnenkort met resultaten.

Lees hier meer over het greenwashen van Shell.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.