Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamsalamanders leggen eitjes tussen dichtgevouwen blad

  •    •  
09-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2130 keer bekeken
  •  

Het kleinschalige cultuurlandschap langs de Diefdijk is een perfecte biotoop voor de kamsalamander. Door het struweel en het rijke griendlandschap zijn er volop schuilmogelijkheden voor dit amfibie in de winter.  

Eitjes tussen dichtgevouwen planten

Langs de dijk liggen een aantal poeltjes waar deze soort het op dit moment goed doet. Kamsalamanders hebben het water nodig om zich voort te planten. De poeltjes hebben een goede balans tussen stukken met en stukken zonder waterbeplanting. De vrouwelijke kamsalamander gebruiken de waterplanten om er eitjes in te verstoppen. Dat doet ze tussen het blad van een plant. De dieren zijn zo sterk dat ze die kunnen dichtvouwen zodat hun eitje beschermd blijft.

In de poeltjes naast de Diefdijk zijn volop plantjes te vinden waarvan de blaadjes zijn omgevouwen. Aan de manier waarop het blaadje is dichtgevouwen, kun je zien of het gaat om een kamsalamander of een kleine watersalamander. Door het aantal eitjes in de poel elk voorjaar te tellen, houden natuurbeheerders bij hoe het hier gaat met de soort. Daarnaast tellen ze ook het aantal larven als die er al zijn.  

Bedreigingen voor de kamsalamanders

Het lijkt op de Diefdijk goed te gaan met de kamsalamander, maar er liggen altijd dreigingen op de loer.  Poelen die laag in het landschap liggen, kunnen ervoor zorgen dat soorten als de stekelbaars tijdens hoosbuien en overstromingen van sloot naar poel verhuizen.

De wisselende waterstanden in het gebied zorgen er ook voor dat er veel riet in de poelen groeit waardoor de waterplanten minder plaats hebben. Ook de flapalg, een soort slijmalg, vormt een grote bedreiging voor de algehele plantengroei in de poeltjes. Daarnaast vormt ook de Amerikaanse rivierkreeft een potentiële bedreiging, al komt die in dit gebied nog niet standaard voor. Momenteel lijken de signalen voor dit jaar dus goed voor de kamsalamander.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.