Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

25 jaar wandelen door het Roggebotzand

  •    •  
19-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
676 keer bekeken
  •  
IMG_2782

Eli en Dirk

© Pleun Aarts

Op het randje van de Flevopolder ligt natuurgebied Roggebotzand. Op deze voormalige zandbank ligt een bos dat er door de vruchtbare grond uitziet alsof het er al veel langer ligt dan een halve eeuw. IVN-vrijwilliger Dirk de Haan loopt er al zo'n 25 jaar rond en geniet nog elke dag. Samen met een van zijn fanatiekste pupillen Eli (13) lopen we een rondje door het bos.

Schuimcicade

'Eigenlijk kan ik op een enkele vierkante meter al een uur vertellen' geeft de Haan toe. Bij de eerste boom stopt hij al. De boom zit vol met schuim. 'Schuimcicade' zegt hij blij. Het zijn cicades waarvan de larven een bepaald schuim produceren om zichzelf te beschermen. 'Op een gegeven moment regent het hier van het schuim'. Eli staat er knikkend naast.

schuimcicade_5dce9bc06c411_large

© JandenDekker

IVN Dronten

Zo'n 5 jaar geleden ging Eli voor het eerst met de Haan mee op pad namens met een excursie van IVN Dronten. Sindsdien heeft hij talloze keren met hem de omgeving verkend. 'Eli is niet zoals de meeste kinderen. Hij weet zoveel, dat ik soms tegen hem moet zeggen dat hij op de andere kinderen moet wachten. Wat dat betreft leer ik ook wat van hem.' Maar ze zijn beide geen soortenjagers. Het gaat er vooral om dat je wat moois ziet. Dat je gezellig samen buiten bent, dat is het belangrijkste. Daar zijn ze het na al die jaren beiden over eens.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.