Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamer stemt tegen strenge regels voor dierenwelzijn

  •    •  
20-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
CIWF - Nederlands moedervarken in kraamkooi

© bron: CIWF

De Tweede Kamer stemde tegen de wijzing van de Wet Dieren die op 1 juli 2024 zou ingaan. Drie jaar geleden stemde een meerderheid van de Tweede Kamer nog voor een verstrenging van de regels voor dierenwelzijn. Door een draai van de PVV, worden de doelstellingen nu afgezwakt of uitgesteld.

De strengere regels voor dierenwelzijn moesten een einde maken aan intensieve veehouderij. Het was een initiatief van de Partij voor de Dieren die stelde om dieren alleen nog op een manier te houden dat ze hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. De wet zou op 1 juli 2024 ingaan. Begin deze maand maakte demissionair minister van Landbouw Piet Adema bekend dat hij grotendeels wilde afzien van de ingrijpende maatregelen. Volgens hem zou het nu een te grote investering vragen van veehouders. Ook vanuit de agrarische sector kwamen veel bezwaren.

Nieuw voorstel Wet Dieren

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand diende een nieuw voorstel in met een verdere uitwerking van de wetwijziging van 2021. Daarin zou ze volgens haar de belangrijkste bezwaren tegemoetkomen. Toch stemde een ruime meerderheid tegen, waaronder leden van de VVD, NSC en bijna de hele PVV-fractie.

Opvallend was de draai van de PVV die in 2021 nog volmondig instemde met het voorstel. De kabinetsformatie speelde een rol bij die afwegingen, aldus Wilders. "Je moet rekening houden met wie je straks aan tafel zit bij de onderhandelingen."

Dierwaardige veehouderij

Uiteindelijk stemde de Kamer voor een voorstel van D66 en VVD. Dat voorstel stelt dat er "geen reden meer kan zijn om een dier pijn te doen, bij een dier letsel te veroorzaken, dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen". Ook de PVV stemde hiervoor. Het zou volgens de partij wel zorgen voor een verbetering van de positie van de dieren. Het aangenomen voorstel heeft mildere doelen voor 2024. Hoe die vormkrijgen, gaat de politiek met de sector afspreken.

Ouwehand reageerde boos op de uitslag van de stemming. Ze benadrukte dat het oorspronkelijke plan uit 2021 zowel door de Tweede als de Eerste Kamer was aangenomen. Dat wordt nu teruggedraaid. "De dieren worden voor de bus gegooid", zei Ouwehand. "Maar we laten het er niet bij zitten." Ouwehand kondigde aan haar voorstel om te zetten in een initiatiefwet. Die zal de Kamer later behandelen. "Om voor eens en voor altijd een eind te maken aan hartverscheurende bio-industrie."

Bron: NOS

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor