Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Juchtleerkever, mosdiertjes, privé-natuur en overige onderwerpen

  •  
14-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
518 keer bekeken
  •  
juchtleerkever-GaiaZOO---27082020---Roxan-Havik-(1)

Juchtleerkever

© Roxan Havik - GaiaZOO

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 14 augustus 2022 terug op de volgende startpunten:
1:09:20 - Mosdiertjes op de Nederlandse kust
1:19:40 - Juchtleerkever
2:03:00 - Stikstof in de natuur (Intro)
2:28:50 - Privé-natuurgebiedje van Ruurd-Jelle van der Leij 
2:40:45 - Stikstof in de natuur

Juchtleerkever

Na 74 jaar afwezigheid dook hij op: de juchtleerkever. In een holle boom in dierentuin GAIAZoo in het zuiden van Limburg leeft een juchtleerkeverfamilie. Extra leuk voor de dierentuin, want de twee andere bedreigde doodhoutkevers van Nederland wonen ook in de dierentuin. Dat zijn het vliegend hert en de vermiljoenkever. Masterstudent Rick Buesink doet onder leiding van Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum insecten onderzoek naar deze kever. 

Privé-natuurgebiedje

Ruurd-Jelle van der Leij in zijn eigen natuurgebiedje

Dik een half jaar terug stichtte filmer en fotograaf Ruurd-Jelle van der Leij zijn eigen privé natuurgebiedje van drie hectare in Friesland. Deze week verwelkomde hij al zijn 27ste libellensoort én zijn eerste otter!

Mosdiertjes

Geen wier, geen alg, geen mos, maar mosdiertjes; de Nederlandse kust ligt er op het moment vol mee. De hoeveelheid mosdiertjes die jaarlijks aanspoelt lijkt toe te nemen. Vroege Vogels is op het strand van Katwijk en staat samen met Arie Twigt, medewerker van stichting Anemoon, tot z’n enkels in de mosdiertjes. “Afgelopen jaren is het al meerdere keren gebeurd dat het helemaal vol ligt, maar zo erg als dit heb ik het nog niet gezien”

Afgelopen week ging dit filmpje viraal:

Meer over:

kevers, mosdiertjes
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.