Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Privénatuur creëren in Friesland

  •  
19-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2862 keer bekeken
  •  
Ruurd-Jelle van der Leij in zijn eigen natuurgebied in Oldeholtpade

Ruurd-Jelle van der Leij in zijn eigen natuurgebied in Oldeholtpade

© Rob Buiter

In zijn professionele leven zit filmer en fotograaf Ruurd-Jelle van der Leij continu in de natuur. Maar ook in zijn vrije tijd kan hij het niet laten. Sinds kort heeft hij zelfs zijn eigen privé natuurgebiedje in het Friese Oldeholtpade! "Alles is mooi wat ik hier zie gebeuren."

Oud grasland

Van der Leij werd getipt door een oud dorpsgenoot. 'Of hij niet een oud stukje grasland wilde redden van de mestkar en het raaigras?' Voor hij het wist was Van der Leij eigenaar van drie hectare grasland. Op de twee foto's hieronder is te zien wat er vervolgens binnen zes weken gebeurde. Met hulp van een vriend met een graafmachine, toverde Van der Leij het gras om tot een natuurgebied met een kronkelende beek, een hoge wal voor ijsvogels, oeverzwaluwen en wilde bijen en zelfs een stroomversnelling voor grote gele kwikstaarten. "Binnenkort installeer ik een pomp op zonne-energie, om het water daadwerkelijk in beweging te houden. Sinds we hier bezig zijn zie ik al grote gele kwikken rondvliegen. Soms baltsen ze zelfs, dus wie weet kan ik ze met stromend water verleiden om te blijven broeden."

beeld voor werkzaamheden luchtfoto 4 augustus 2021

Beeld voor werkzaamheden luchtfoto 4 augustus 2021

© Ruurd-Jelle van der Leij

beeld na werkzaamheden luchtfoto 11 november 2021

Beeld na werkzaamheden luchtfoto 11 november 2021

© Ruurd-Jelle van der Leij

Natuur om de natuur

Van der Leij heeft met zijn eigen natuurgebiedje niet meer ambities dan 'natuur-om-de-natuur'. "Na al dit graafwerk laat ik het verder allemaal spontaan gebeuren. Alles is mooi wat ik hier zie gebeuren. Ik heb natuurlijk wel in een hoekje mijn oude fotohut geïnstalleerd, om ongestoord foto's te kunnen maken. Maar verder ga ik gewoon genieten van alles dat spontaan ontwikkelt." 

Ruurd-Jelle van der Leij

Ruurd-Jelle van der Leij bij de kijkhut

© Rob Buiter

Blauwe kiek en velduil

Op Tweede Kerstdag is ook het professionele werk van Van der Leij te zien, op NPO 2. In de natuurdocumentaire van Ruben Smit Producties over de Blauwe kiekendief en de velduil, was Van der Leij één van de filmers.

Meer over:

tuin, friesland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.