Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Illegale slacht opgedoekt, 35 schapen gered

  •    •  
18-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
Schapen_Jeanet1.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben zondag in Noord-Holland een illegale slachterij opgerold. Ze hebben er 35 levende schapen vandaan gehaald en in veiligheid gebracht.

Ter plekke werden de karkassen gevonden van dertien reeds omgebrachte schapen. De NVWA kwam de illegale slachterij op het spoor dankzij een anonieme melding, laat ze weten. De slachters werden op heterdaad betrapt. Naar deze dertien personen wordt nu onderzoek gedaan.

Veel illegale slacht door het Offerfeest

De NVWA houdt ook dit jaar "strikt toezicht"' op het slachten tijdens Eid Al-Adha ofwel het Offerfeest. Dat begon zondag en dieren worden volgens de NVWA voor ongeveer de helft onbedwelmd gedood. Dat laatste mag alleen in erkende slachthuizen en onder strenge voorwaarden. De NVWA en politie controleren extra op illegale slachtpartijen. Op illegaal onbedwelmd slachten staan straffen tot 103.000 euro en zes jaar cel.

"Tijdens het Offerfeest worden in korte tijd veel dieren onverdoofd geslacht. Een hoog slachttempo brengt risico's voor het dierenwelzijn en de voedselveiligheid met zich mee", waarschuwde de autoriteit vorige week al.

Van illegale slacht geredde schapen onderbracht

Volgens het comité Dierennoodhulp was de illegale slachterij op een boerderij in Warmenhuizen en zijn de geredde schapen naar voorlopige opvangplakken gebracht in Strijen, Nieuwerkerk aan den IJssel, Dedemsvaart en Raerd. Het comité zoekt nog blijvende en veilige opvang voor de dieren.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.