Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe is het oprukkende tankmos te stoppen?

  •    •  
11-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3758 keer bekeken
  •  
Grijs kronkelsteeltje

Grijs kronkelsteeltje, ook wel bekend als tankmos

© Henny Radstaak

Je ziet hem in eerste instantie bijna niet, wanneer je over de hei wandelt, maar hij is er wel degelijk en laat zich ook gelden: het grijs kronkelsteeltje, ook wel bekend onder de naam tankmos. Het is een invasieve exoot die gedijt bij een hoge stikstofdepositie en een zure bodem. Niet zo vreemd dus, dat hij alom in de Nederlandse heidegebieden aanwezig is. Daar bedreigt hij de biodiversiteit, met name korstmossen kunnen op plekken waar dat tankmos voorkomt, niet meer groeien. En dat is weer nadelig voor heel veel andere soorten.

Bestrijding

“Grijs kronkelsteeltje vormt een mat van tot wel zeven centimeter dik. Bovenop maakt hij een soort glasharen, die een grijze gloed geven aan deze mossoort”, vertelt Laura van Veenhuisen. Zij doet voor de Stichting Bargerveen onderzoek op de Regte Heide, een natuurgebied van het Brabants Landschap, ten zuiden van Tilburg. Op verschillende plots op de heide wordt onderzocht wat de beste methode is om het tankmos te lijf te gaan: plaggen, uitstrooien van kalk of steenmeel, wat de bodem minder zuur maakt, of een combinatie van deze maatregelen.

Laura van Veenhuisen

Laura van Veenhuisen van Stichting Bargerveen

© Henny Radstaak

Bedreiging voor ecosysteem

“Je kunt je bij zo’n plakkaat van enkele centimeters dik voorstellen dat korstmossen er geen plek meer vinden. Als de insecten die daarvan leven geen voedsel meer kunnen vinden, vinden de vogels die weer van die insecten leven ook geen eten. Zo heeft dat kleine tankmos een enorme invloed op een heel ecosysteem”, legt Laura van Veenhuisen uit. De mossoort is afkomstig van het zuidelijke halfrond en werd in 1961 voor het eerst in Nederland aangetroffen. Over ruim een jaar zijn de resultaten van Laura’s onderzoek bekend.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.