Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe een snoek een baars vangt

  •  
02-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
237 keer bekeken
  •  
zonnebaars

© Foto: Jeannette Parramore

Vijf jaar geleden zijn er achthonderd snoeken uitgezet in de vennen bij Breda. Bedoeld om de overlast van zonnebaarzen tegen te gaan. Het lijkt te werken, alleen zijn veel vennen nu bijna droog door de afgelopen hete zomer. Is alles nu voor niks geweest?

Zonnebaars

In de vennen van het Mastbos, ten zuiden van Breda, vormt de zonnebaars al jarenlang een enorm probleem. Door mensenhanden is dit kleine baarsje in de vrije natuur terechtgekomen en vindt in de stilstaande vennen en wateren een ideale omgeving om zich snel voort te planten.
Daarbij gaat deze vriendelijk ogende vis meedogenloos te werk. Al het leven wordt weggevreten, ook insecten en eitjes van amfibieën. De plaag werd zó groot dat het wegvangen van deze veelvraat te weinig oplossing bood. Daarom kwamen onderzoekers met het plan om in de vennen 800 snoeken uit te zetten.
In november 2013 zijn door Stichting Bargerveen in samenwerking met Staatsbosbeheer de snoeken uitgezet. Om conclusies te trekken is het nog iets te vroeg, maar de eerste tekenen wijzen erop dat de snoek de winnaar wordt. Maar helaas, door de droge zomer hebben de meeste vissen het niet overleefd, ook de snoeken niet. Hoe nu verder?
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor