Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grootste watertor van Europa duikt op

  •    •  
31-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
721 keer bekeken
  •  

In het water van het ruige en uitgestrekte moeras ’t Roegwold is veel te ontdekken. De nieuwe plassen met riet, maar vooral ook de oude waterstroompjes met waterplanten zijn de perfecte plek voor watertorren. Zo vist ecoloog Rick Middelbos de grootste watertor van Europa uit de sloot.  

Het nieuwe natuurgebied ’t Roegwold was tien jaar gelden pas echt ‘af’. Toen werden de laatste oude landbouwgronden omgevormd tot een moeras. Hier lagen kanalen en stroompjes die vroeger onderdeel waren van de verdwenen rivier de Fivel. 

Nieuwe soorten torren

Er zaten waarschijnlijk al wat leuke soorten, maar er komen ook nieuwe soorten. Interessant zijn de watertorren en waterroofkevers. Die leven natuurlijk onderwater, maar kunnen ook vliegen en koloniseren op die manier nieuwe gebieden.  

Rick Middelbos vindt bijvoorbeeld de dwarsbandwaterroofkever. Dit dier, zwart met gouden strepen, is zoals de naam doet vermoeden écht een rover. Zwemmend met z’n achterpootjes jaagt hij op prooitjes: larven van muggen en zelfs kleine salamanders en vissen. 

Grote spinnende watertor

Nog indrukwekkender is de grote spinnende watertor. Dit dier van bijna vijf centimeter is de grootste watertor van Europa. In tegenstelling tot de rover, is deze grote vriendelijke reus een vegetariër. Het insect zwemt een stuk onbeholpener dan de waterroofkevers omdat hij al z’n pootjes afwisselend gebruikt. Kruipend tussen de waterplanten zoekt hij hier z’n eten bij elkaar.  

Als volgroeide kever zijn de insecten niet heel veeleisend. Maar wanneer ze als larf onderwater leven, zijn ze een stuk kritischer. Dat geldt voor heel veel soorten die een deel van hun leven onderwater doorbrengen, zoals kokerjuffers en libellen. Vaak leven ze een stuk langer als larf dan volgroeid insect.  

In een nieuw natuurgebied als ’t Roegwold is het nog even de vraag wat zich hier permanent vestigt. De waterplanten en de waterkwaliteit spelen hier een grote rol in.  

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor