© Pexels
Gezonder en duurzamer eten hoeft niet duurder te zijn. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van RIVM-onderzoeker Reina Vellinga. Volgens haar studie kunnen we met kleine aanpassingen al een stuk gezonder eten met een kleinere impact op het milieu. En dat zonder dat het de consument meer geld hoeft te kosten. Haar bevindingen zijn van toepassingen op alle sociaaleconomische groepen in Nederland.
Volgens de studie valt flink wat winst te behalen met "bescheiden toenames" in plantaardig voedsel en het minder consumeren van zuivel, rood vlees en bewerkt vlees. Met zulke aanpassingen zou de opvolging van de richtlijnen voor gezonde voeding met ongeveer de helft toenemen. De uitstoot van broeikasgassen zou tussen de 19 en 24 procent lager uitvallen dan bij het huidige Nederlandse dieet.
Gezondere voedingspatronen en milieuwinst gaan dus vaak hand in hand. Toch komen de veranderingen om dat te realiseren niet vanzelf. De overheid kan hieraan bijdragen door bijvoorbeeld gezond en duurzaam voedsel goedkoper te maken en ongezonde, niet-duurzame producten juist zwaarder te belasten, suggereert de onderzoeker.
Verder zou de overheid bedrijven kunnen verplichten hun voedingsmiddelen gezonder en duurzamer te maken. Dat kan bijvoorbeeld door minder suiker, zout en verzadigde vetten toe te staan. Het huidige beleid voor gezonder en duurzamer eten is volgens de promovenda "onvoldoende en te versnipperd".
Bron: ANP/RIVM
Thema's:
Meer over:
gezonde voedingMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.