Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gebiedsverbod voor klimaatactivisten die opriepen tot blokkade van A12 onterecht

  •  
28-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Extinction Rebellion blokkade A12

© Gert Elbertsen

Drie klimaatactivisten hebben onterecht een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de Utrechtsebaan (A12), heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld. De andere vijf aangehouden activisten van Extinction Rebellion hebben dit gebiedsverbod wel terecht opgelegd gekregen, omdat zij eerder al opriepen tot andere blokkades van de snelweg die hebben plaatsgevonden.

Gebiedsverbod

De activisten riepen andere mensen op sociale media op mee te doen met de demonstratie op de Utrechtsebaan, zoals dat stuk van de A12 in Den Haag heet. Het OM vond dat opruiing. Maar de rechter oordeelt dat de activisten de openbare orde nog niet hadden verstoord op het moment dat het Openbaar Ministerie een gebiedsverbod oplegde voor het stukje van de A12 in Den Haag. De blokkade moest toen nog plaatsvinden. "Het gebiedsverbod kan daarom in hun geval niet in stand blijven", aldus de raadkamer, die de zaak achter gesloten deuren behandelde.

"Bij de andere vijf activisten ligt dat anders, omdat zij ook hebben opgeroepen tot eerdere blokkades, die al vóór het opleggen van het gebiedsverbod hadden plaatsgevonden."

Demonstraties op de Utrechtsebaan

Extinction Rebellion heeft de Utrechtsebaan nu vijf keer geblokkeerd. De actiegroep demonstreert tegen subsidies voor fossiele energie. Dit stuk snelweg ligt tussen het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer in. De demonstratie op 28 januari trok veel mensen, van wie meer dan zevenhonderd werden gearresteerd. Boven de tunnelbak stonden nog eens vele honderden mensen om de activisten aan te moedigen. 

De volgende demonstratie van Extinction Rebellion op de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer staat gepland op 11 maart.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.