Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Forensisch onderzoek naar Dordtse duivenbeul

  •    •  
02-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1995 keer bekeken
  •  

Sinds juli 2022 krijgt vogelopvang Karel Schot in Rotterdam verminkte stadsduiven uit Dordrecht binnen. De veren van de vleugels en staart zijn afgeknipt, waardoor ze niet meer kunnen vliegen. De Politie Rotterdam neemt deze mishandeling bijzonder serieus. Een team forensische onderzoekers probeert nu zelfs via DNA-onderzoek de dader te achterhalen. 

Link dierenmishandeling en ander geweld

Voor Henri Schipper, tactisch coördinator van de dierenpolitie Rotterdam, blijven nog veel vragen onbeantwoord, zoals het motief van de dader: "Het kan iemand zijn met een psychische stoornis of een sadist, maar ook een duivenhater". De politie neemt deze meldingen bijzonder serieus door de sterke link tussen dierenmishandeling en andere vormen van geweld. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat dierenmishandelaars eerder geneigd zijn tot bijvoorbeeld huiselijk geweld en zelfs moord. 

Henri Schipper, Marissa Hoogendoorn, Diana Scheurwater

V.l.n.r. Henri Schipper, Marissa Hoogendoorn, Diana Scheurwater

© Gert Elbertsen

Niet aanraken!

In Dordrecht hangen op dit moment meerdere flyers. Hierop is in grote rode letters "niet aanraken!" geschreven. Het hanteren van de duiven kan namelijk voor 'DNA-vervuiling' van de duif zorgen, waardoor het genetisch materiaal van de dader minder goed kan worden onderscheiden. Mensen die een verminkte duif vinden, worden verzocht contact op te nemen met de dierenambulance. Zij vangen het dier op en zorgen dat forensisch onderzoekers DNA afnemen. 

Geknipte duif

© Fotograaf: Diertehuis Louterbloemen

"Een dier kan geen verklaring afleggen, daarom moeten we gebruik maken van de stille getuigen die op de duif zitten."
Henri Schipper

Versnelde rui voor spoedig herstel

Op dit moment zijn de twee meest recente slachtoffers aan het herstellen bij Vogelklas Karel Schot in Rotterdam. Ze worden behandeld door voorzichtig de afgeknipte veren te verwijderen. Dierenverzorger Marissa Hoogendoorn legt uit dat dit ongeveer hetzelfde is als een wenkbrauw epileren. "We versnellen als het ware de rui. Normaal gesproken kan dit tot wel een jaar duren. Op deze manier kunnen ze binnen twee of drie maanden weer worden uitgezet." 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.