Vroege Vogels

Fenolijn 4 juni 2023

theme-icon
Natuur
  •    •  
04-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
980 keer bekeken
  •  
Steenhommel

© Steenhommel. Fotograaf: daksaya

De eerste uitgevlogen spreeuwenjongen, nestelende metselbijen, de eerste jonge torenvalken, een bloeiende dagkoekoeksbloem, jonge scholeksters en een steenhommel. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Grote karekiet

Emmy Holleman uit het Drentse Vledderveen: ‘Afgelopen vrijdag liep ik langs het zwarte meer en heb ik twee uur lang kunnen genieten van grote karekieten. Het waren er wel drie op een rijtje. Het was echt geweldig. Bij een was de rietstengel niet hoog genoeg, die ging echt de pluim in om zijn zang ten gehore te brengen’. De grote karekiet, ooit was hij talrijk in de Nederlandse rietkragen. Vele duizenden paartjes leefden hier in Nederland.

Nu gaat het extreem slecht met deze zangvogel. De grote karekiet is een zangvogel. Zijn naam zegt eigenlijk alles: hij is vrij fors én hij zingt zijn eigen naam. Hij is veel groter dan de kleine karekiet die vrij talkrijk is. De grote karekiet bouwt nestjes in het riet. Die hangt hij aan een rietstengel vlak boven het water. Aan het riet waarin hij leeft stelt hij hoge eisen. Het moet diep in het water staan. Ook moet het dik en hoog zijn, wel zo hoog als 3 meter.

Grote karekiet

Grote karekiet

© VV

Geelbandlangsprietmot

Katy Hille Ris Lambers uit Wageningen: ‘Het is prachtig weer met veel zon, en met stijgende temperaturen zie ik in de tuin langzamerhand een explosie van wilde bloemen. Ook een explosie van de geelbandlangsprietmot en een wolk rozenkevers’. De geelbandlangsprietmot is een vlinder uit de familie van langsprietmotten. De mannetjes hebben opvallend lange voelsprieten, die bijna vier keer zo langs zijn als de voorvleugels. De rups leeft op de bladresten van de berk.

Geelbandlangsprietmot

Geelbandlangsprietmot

© JancoGrave

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Volg ook onze reels op Instagram voor meldingen over de fenolijn:

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar